Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl dr. Edi Gobec (1926 – 2020)

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 12. 2020 / 17:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2020 / 06:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl dr. Edi Gobec (1926 – 2020)

Umrl dr. Edi Gobec (1926 – 2020)

Bil je odličen mož slovenske kulture, ki je veliko naredil za prepoznavnost Slovencev v ZDA in po svetu.

V Gospodu je zaspal dr. Edi Gobec. FOTO: Facebook/Slovenian Consulate General in Cleveland



V 95. letu starosti je umrl dr. Edi Gobec (1926 – 2020), ugledni slovenski filozof, sociolog, antropolog in zaslužni profesor državne univerze Kent v ZDA. Bil je med ustanovitelji in ravnatelj Slovensko-ameriškega raziskovalnega centra in znotraj njega desetletja požrtvovalno raziskoval, zbiral in arhiviral podatke o slovenskih priseljencih onstran Atlantika in njihovih potomcih, ki so v ZDA z ustvarjalnim delovanjem na različnih področjih pustili močan pečat.

Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji

Dognanja je zbral v knjigi »Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji«, ki je izšla pri založbi Družina, pomemben del zbrane arhivske dokumentacije pa je podaril tudi Arhivu Republike Slovenije. Bil je tudi plodovit avtor številnih člankov in samostojnih publikacij o slovenski narodni skupnosti v ZDA in njihovih potomcih, najbolj znana je njegova publikacija »Ponosen, da sem Slovenec«.

Od leta 1950 v ZDA

Rojen je bil 25. julija 1926 v Celju, mladost je preživel v Tržišču pri Rogaški Slatini, zadnja leta pred drugo svetovno vojno pa kot dijak v Mariboru. Jeseni 1943 je moral v nemško delovno taborišče, leto pozneje je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko. Pristal je v južni Franciji, kjer je prebegnil k francoskim partizanom in nato v angleško vojsko. Po vojni je dokončal gimnazijo v Italiji in se leta 1950 odselil v ZDA. Študiral je filozofijo, sociologijo in antropologijo na več univerzah in leta 1962 doktoriral na državni univerzi v Columbusu. Družino si je ustvaril s prof. Mileno, roj. Osenar.

Na seznamu znamenitih Američanov

Bil je član Slovenske teološke akademije v Rimu, Akademije znanosti v New Yorku, od leta 1970 je bil vpisan tudi na narodni seznam znamenitih Američanov. »Dr. Edi Gobec je odličen mož slovenske kulture, človek, ki se je zapisal ohranjanju spomina na slovenski prispevek svetu in bi bil nanj ponosen vsak narod, ki da kaj nase,« je o pokojnem, ki je veliko naredil za prepoznavnost Slovencev v ZDA in po svetu, pred leti zapisal nekdanji odgovorni urednik Družine msgr. Franci Petrič.

Red za zasluge

Konec letošnjega avgusta mu je generalna konzulka Republike Slovenije v ZDA Alenka Jerak v imenu predsednika Boruta Pahorja na slovesnosti na Slovenski pristavi v Clevelandu izročila visoko državno odlikovanje, red za zasluge, ki ga je prejel »za življenjsko delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije ter obogatitev spoznanj o dosežkih Slovencev v svetu.« Že leta 2007 pa mu je Slovenska škofovska konferenca (SŠK) podelila odličje sv. Cirila in Metoda.

Naj mu bo Bog bogat plačnik!

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh