Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Umetna inteligenca: etični izziv?«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 07. 07. 2017 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Umetna inteligenca: etični izziv?«

Dvorišče narodov v Rimu: skupno razmišljanje o vplivu umetne inteligence na »človeškost«.

Italijansko veleposlaništvo pri Svetem sedežu in Papeški svet za kulturo sta včeraj v okviru Dvorišča narodov priredila srečanje z naslovom Umetna inteligenca: etični izziv?, na katerem so sodelovali priznani filozofi in znanstveniki iz Italije in tujine.



Namen srečanja je bilo skupno razmišljanje o vplivu umetne inteligence na t.i. človeškost posameznika v povezavi s spremenljivimi scenariji, ki so posledica napredka v znanosti in njene uporabe v tehnologiji. Ti naj bi prvič v zgodovini omogočili človeškemu bitju preseči lastne biološke meje, vključno s kognitivnimi sposobnostmi. Na tem področju namreč govorimo o pojmih transčloveškosti in postčloveškosti. Pri prvem gre za človeka s povečanimi intelektualnimi in fizičnimi sposobnostmi zaradi napredka v znanosti in tehnologiji, postčloveškost pa pomeni, da človeškost ni več izraz človeka, temveč je posledica hibridizacije človeka z od človeškega bitja drugotnimi stvarnostmi. Gre za scenarij, ki ni brez nevarnosti, kot je zapisano v pismu inštituta Future of Life (Prihodnost življenja) – pismo je podpisalo okoli sto znanstvenikov z vsega sveta, med njimi tudi Stephen Hawking, v njem pa opozarjajo na tveganja nenadzorovane uporabe umetne inteligence.

Če bo mogoče, da človek ne bo več edino »inteligentno« bitje v infosferi, v povezanem prostoru, v katerem živi in dela vedno več oseb, se bomo znašli pred novim zrcalom. V njem se odkrijemo ne več kot ločeni posamezniki, ampak kot vozli mreže, v kateri ne bomo nikoli več sami in v kateri ne bomo več edini prebivalci: za sostanovalce bomo imeli računalnike, pametne telefone in robote. Gre za proces zlitja med človekom in strojem, ki bo človeka v prihodnosti vodil do tega, da bo prevzel transčloveške in celo postčloveške značilnosti. Prav tako se bo spremenil pogled na inteligenco, ki bo postal vedno bolj skupinski in ne izključno človeški.

Strokovnjaki se strinjajo, da je nujno potrebno soočiti nekatera ključna vprašanja na področju sistemov umetne inteligence, da ti ne bi postali škodljivi, predvsem za skupine, ki so potisnjene na obrobje. Na včerajšnjem srečanju so razmišljali tudi o tem, kakšno mesto ima pri znanstvenem napredku vest ter o mnogih drugih vprašanjih in izzivih.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh