Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Učenci s posebnimi potrebami od jutri spet v šolah

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 01. 2021 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2021 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Učenci s posebnimi potrebami od jutri spet v šolah

Učenci s posebnimi potrebami od jutri spet v šolah

Zbirno o koronavirusu: hitri testi v številnih zdravstvenih domovih in na petih mejnih prehodih.

Z jutrišnjim dnem se sproščajo ukrepi za šolanje otrok s posebnimi potrebami, ostali učenci, dijaki in študentje bodo morali počakati vsaj še teden dni. FOTO: Tatjana Splichal



Zadnji dan minulega leta je slovenska vlada spremenila Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih v točki, ki s torkom, 5. januarjem 2021, omogoča vrnitev v šolo učenkam in učencem osnovnih šol s prilagojenim programom in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami – skladno z odločbo ustavnega sodišča. Danes se bodo učitelji in ostali zaposleni v teh šolah in zavodih preventivno testirali na novi koronavirus, po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne pa bodo »v zdravstvenih domovih tovrstna testiranja izvajali tudi za druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju, preden se bodo odprle tudi ostale šole.« Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec sicer kot možni datum vrnitve otrok v vrtce in prvo triado osnovne šole navaja ponedeljek, 11. januarja 2021.

Hitri testi po zdravstvenih domovih

Danes so po vsej državi v številnih zdravstvenih domovih začeli izvajati prostovoljna in brezplačna testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi, ki so »namenjena posameznikom, ki sicer niso bolni, so pa imeli v zadnjem času stike, ki jih skrbijo,« je poudarila Marija Magajne. V zadnjih dneh je bil na hitrih testih pozitiven približno odstotek testiranih. Na tovrsten odvzem brisa naročanje ni potrebno, oseba naj ima v seboj osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, rezultat pa bo izvedela prek sms-sporočila. V nekaterih zdravstvenih domovih bodo hitro testiranje izvajali na isti lokaciji kot že PCR-teste, v drugih pa ločeno.


Danes so po vsej državi v številnih zdravstvenih domovih začeli izvajati prostovoljna in brezplačna testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. FOTO: Tatjana Splichal


V fitnesih, telovadnicah in bazenih več ljudi

Z današnjim dnem začne veljati tudi enotedenski Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, po katerem je ponovno dovoljen trening najboljšim slovenskim športnikom v mladinski in kadetski kategoriji, toda le v »mehurčkih« in v zaprtih in medsebojno ločenih skupinah. Obenem odlok dovoljuje, da lahko v fitnesih, telovadnicah in bazenih spet vadi več posameznikov, čeprav niso člani istega gospodinjstva, vendar z upoštevanjem petmetrske medosebne razdalje in navodila o 50 kvadratnih metrih prostora na posameznika. V bazenih je lahko zapolnjena vsaka druga proga. V vadbenem prostoru, manjšem od 50 kvadratnih metrov, lahko vadi zgolj ena oseba ali ena družina. Po poročanju STA za vstop v športne objekte in fitnese sicer ni potreben negativen test na novi koronavirus, kot velja za smučišča.

Hitri testi tudi na mejnih prehodih

Na letališču Jožeta Pučnika na Brniku in na petih mejnih prehodih (Jelšane, Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi) pa so minulo soboto začeli opravljati hitre teste na novi koronavirus in jih po besedah Marije Magajne do nedelje dopoldne opravili dobrih 2000 z enoodstotnim deležem pozitivnih. Potnikom z negativnim rezultatom hitrega testa, opravljenega na meji, od minule sobote ni treba v karanteno na domu. Testiranje bo, dodaja Magajnetova, trajalo še nekaj dni, verjetno do konca tega tedna oziroma dokler se ne bo vrnila večina tistih, ki je med prazniki dopustovala onstran slovenskih meja.


_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Državni zbor pozrdil sedmi protikoronski zakon

Koronavirus: od torka hitri testi, v kratkem cepivo

Praznični obiski da, množična praznovanja ne

Epidemija podaljšana še za 30 dni

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh