Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turški mediji špekulirajo o motivih za škofov umor

Objava: 14. 06. 2010 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turški mediji špekulirajo o motivih za škofov umor

Med možnostmi navajajo psihozo, islamizem, desničarske skrajneže, homoseksualnost in terorizem

Dobrih deset dni po umoru predsednika Turške škofovske konference, škofa Luigija Padoveseja, preiskovalci še vedno tavajo v temi, ko iščejo motiv za kruti zločin. Turški mediji pa medtem širijo pet med seboj popolnoma različnih tez, ki naj bi pripeljale do škofove smrti. Med možnostmi za motiv navajajo psihozo, islamizem, desničarske skrajneže, homoseksualnost in terorizem.

S psihičnim stanjem domnevnega morilca, šestindvajsetletnega škofovega voznika Murata Altuna, se zaenkrat ukvarjajo strokovnjaki psihiatri. Po navodilih državnega tožilstva naj bi natančno ocenili njegovo prištevnost.

Glede Altunove prištevnosti so bili po poročanju medijev ljudje okoli njega namreč zaskrbljeni že pred krvavim dejanjem. Mladenič, ki je zadnja štiri leta delal kot škofov voznik in telesni stražar, naj bi po navedbah njegovih družinskih članov že nekaj tednov trpel za hudo depresijo. Tudi škofovi sodelavci so potrdili, da je bil škof seznanjen z zdravstvenim stanjem svojega voznika in da ga je to precej skrbelo, vendar naj se ne bi bal za svojo varnost. Številnim opazovalcem pa se zdi nenavadno, da bi Altun svojega delodajalca napadel tako nenadejano in na tako krvav način.

Turški kristjani imajo dovolj razlogov, da dvomijo o nenadnem napadu na škofa, saj so v preteklih letih doživeli že veliko krvavih dejanj. Leta 2006 so v njegovi cerkvi ustrelili katoliškega duhovnika Andreo Santora, leto zatem so brutalno zabodli tri protestantske misijonarje, istega leta pa so na ulici ustrelili armenskega časnikarja Hranta Dinka. Tudi v the primerih so bili storilci mladeniči, četudi ni šlo za znance žrtev.

Zahodni tisk, predvsem mediji v Italiji in Španiji, kot možen motiv za škofov umor navaja politične razloge z islamističnim ozadjem. Naročnike zločina bi morda lahko našli na popolnoma drugi strani, menijo turški opazovalci, ki poznajo turške notranjepolitične razmere.

Vsi ti namigi kažejo proti skrajno desničarskemu nacionalističnemu ‘Ergenekonu’ – propadli načrt za državni udar iz preteklega leta, ki so ga predvideli nezadovoljni turški vojaki, je vseboval navodila za umore znanih kristjanov. S tem bi bil omadeževan sloves turške vlade, kar bi pripeljalo do njenega padca. V omenjenem dokumentu so bili visoko pohvaljeni že izvedeni umori kristjanov v letih 2006 in 2007. Sodni organi še vedno preiskujejo, ali so naročila za navedene umore dejansko prišla iz vrst turške vojske.

Povsem drugačno teorijo za motiv škofovega umora pa so razvili v turškem časniku ‘Cumhuriyet’. Altun naj bi bil pravzaprav imel namen umoriti papeža, s katerim naj bi se bil škof Padovese sestal na Cipru, in naj bi škofa umoril zato, ker ‘mu je pokvaril načrte’.

Časnik ‘Takvim’ je poročal o domnevnem homoseksualnem razmerju med škofom in njegovim voznikom. Razlog za umor, pišejo v časniku, naj bi bilo posilstvo, pred katerim naj bi se Altun zgolj branil. Oba omenjena časnika sta svoje domneve ‘podkrepila’ z ‘neposrednimi navedki’ domnevnega storilca.

Nekateri turški mediji pa umor povezujejo s teroristično akcijo, del katere je bil tudi napad na konvoj humanitarne pomoči, ki se je zgodil v približno istem času. Kot je poročal časnik ‘Zaman’, naj bi vojaška policija dobila nalog za preiskavo obeh dogodkov, ker naj bi bila med seboj povezana.

Med katoliško skupnostjo v Carigradu pa krožijo govorice, da naj bi škof svojega voznika skušal spreobrniti v krščansko vero. S tem naj b Altuna pahnil v depresijo, ki je pripeljala do krvavega zločina.

Povezave:
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/7BB403F05CCBAB73C125773B00488603?OpenDocument
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/A75B7A756C2730AFC125773D002DA719?OpenDocument

Na fotografiji: umorjeni škof Luigi Padovese

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh