Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turčija: sovražnost do kristjanov vse pogostejša

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 07. 2024 / 11:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2024 / 12:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Turčija: sovražnost do kristjanov vse pogostejša
Znamenita Hagija Sofija v Carigradu: nekdaj krščansko svetišče, danes mošeja. FOTO: Dennis Jarvis/Wikipedia

Turčija: sovražnost do kristjanov vse pogostejša

V Turčiji beležijo vedno več napadov na krščanska pokopališča, bogoslužne prostore in druge verske objekte.

Tako po navedbah vatikanskih medijev kažejo izsledki nedavne raziskave človekoljubne organizacije »Freedom of Belief Initiative«. Poročilo z naslovom »Hate Crimes in Turkey Based on Religion, Belief or Disbelief« navaja, da so kristjani najpogostejše žrtve dokumentiranih napadov na pripadnike verskih manjšin v Turčiji leta 2023. V preteklem letu je bilo zabeleženih 47 primerov versko spodbujenega nasilja: med najpogosteje zabeleženimi incidenti so grožnje, nasilni napadi, napadi na kraje češčenja ali pokopališča in poškodovanje lastnine.

Žrtve številnih incidentov ne prijavijo, saj imajo pogosto visok prag strpnosti ali pa se bojijo odrivanja na obrobje družbenega dogajanja.

Omenjena raziskava dokumentira naraščanje nasilja predvsem nad protestanti in judi. Pomanjkanje učinkovitih pravnih postopkov za pregon teh kaznivih dejanj pogosto vodi v nekaznovanost, kar po navedbah izvajalcev raziskave znatno slabša socialni mir in človekove pravice v državi.

Kristjani, aleviti in judje so v Turčiji že dolga leta tarče predsodkov in sovražnega vedenja. Žrtve številnih incidentov ne prijavijo, saj imajo pogosto visok prag strpnosti ali pa se bojijo odrivanja na obrobje družbenega dogajanja. Iz poročila je razvidno, da so nekateri verski objekti napadeni večkrat, kar kaže na sistematične grožnje. Po navedbah vatikanskih medijev je še posebej zaskrbljujoče naraščanje nasilja nad protestanti, ki ga spodbujajo pristransko poročanje medijev in sovražna retorika.

Za preprečevanje zločinov iz sovraštva in zaščito pravic verskih manjšin sta temeljnega pomena protidiskriminatorni izobraževalni sistem in varnejše šolsko okolje.

Nedavno stopnjevanje nasilja nad judi, predvsem zaradi vojne v Izraelu in Gazi od lanske jeseni, poudarja potrebo po vključujočem in pluralističnem izobraževanju v Turčiji, ugotavlja omenjena človekoljubna organizacija. Kot poudarjajo, sta za preprečevanje zločinov iz sovraštva in zaščito pravic verskih manjšin temeljnega pomena protidiskriminatorni izobraževalni sistem in varnejše šolsko okolje.

Nalaganje
Nazaj na vrh