Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi vrtčevski otroci potrebujejo počitnice

Za vas piše:
Ana Ahačevčič
Objava: 28. 06. 2024 / 07:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2024 / 07:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi vrtčevski otroci potrebujejo počitnice
Nadja Beguš je po izobrazbi univerzitetna diplomirana pedagoginja. Že več kot desetletje je zaposlena v svetovalni službi ljubljanskega vrtca Hansa Christiana Andersena, ki nudi varstvo več kot 700 otrokom v šestih enotah. FOTO: Tatjana Splichal

Tudi vrtčevski otroci potrebujejo počitnice

Poletni dnevi kličejo po spremembi in počitku, ki si ga zagotovimo tudi z daljšimi počitnicami in oddihom. Zaposleni vzamemo dopust, šolarji, dijaki in študenti imajo poletne počitnice. Kaj pa otroci, ki obiskujejo vrtec? Vzgojiteljice in vodje vrtcev vse pogosteje omenjajo primere otrok, ki tekom celega leta nimajo niti enega tedna skupaj oddiha od vrtca.

Res, da je vrtčevski program poln igre in sprostitve, pa vendar tudi ti otroci potrebujejo počitnice. Zakaj je tako, pojasnjuje pedagoginja Nadja Beguš iz vrtca Hansa Christiana Andersena.

Zakaj vrtčevski otroci potrebujejo počitnice?

Otroci potrebujejo umik iz vrtčevskega vsakdana. Tudi med poletjem vrtec otrokom nudi veliko. Otroci zato poleti zelo radi prihajajo v vrtec, vendar vsak otrok potrebuje oddih, dopust in spremembo. Zavedati se moramo, da otroci v vrtcu počnejo tudi stvari, ki jim niso ljube. Morajo se prilagajati, deliti stvari, se dogovarjati, pospravljati in podobno. Od vsega tega so seveda tudi utrujeni. Poletje je čas, ko je otrok lahko več z družino. Seveda ni potrebe, da bi kamorkoli šli, počitnice so lahko tudi doma.

Nadja Beguš je mama dveh hčera, prosti čas pa najraje preživlja aktivno z družino. Najraje se odpravijo v hribe ali gozd. FOTO: Tatjana Splichal

Kako pa je s stisko otrok ob ponovnem prihodu v vrtec?

Nekateri otroci se lahko po daljši odsotnosti iz vrtca zjutraj težje poslovijo od staršev. Ta prva stiska, ki morda traja nekaj dni, je povsem običajna. Otrok je bil dva, tri tedne z družino in seveda bi ta čas še podaljšal. Nekateri otroci so v vrtcu vse poletje in pri njih opažamo, da so utrujeni, da bi potrebovali oddih in odmik. Staršem v takem primeru svetujemo, naj si vendarle vzamejo čas za otrokove počitnice, če je le mogoče.

Berete del pogovora, ki ga lahko v celoti preberete v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Katere tri stvari bi staršem vrtčevskih otrok položili na srce glede poletnega časa?

Najprej to, da je največ, kar lahko čez poletje dajo otrokom, čas. Med letom hitimo, veliko je obveznosti, zato si vsaj v času dopustov podarimo malo več mirnosti. Otrok ne potrebuje dragih počitnic ali telefona, risank. Bodimo raje več drug z drugim in poletni čas ter lepo vreme izkoristimo za preživljanje časa zunaj, v naravi. Nazadnje pa bi rada vse spomnila, naj se ne ustrašimo dolgčasa, ki ga bodo doživljali otroci. Prav je, da ga doživijo, in ni naša naloga, da jih stalno animiramo. Če bomo podlegli strahu pred dolgčasom, bomo tudi poleti v enakem tempu, kot ga imamo vse leto. S tem bomo izgubili pomemben trenutek, da se kot družina povežemo in na svoj način spočijemo.

Nalaganje
Nazaj na vrh