Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi v mariborski metropoliji spet maše z ljudstvom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 01. 2021 / 13:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2021 / 12:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi v mariborski metropoliji spet maše z ljudstvom

Tudi v mariborski metropoliji spet maše z ljudstvom

Škofa Cvikl in Štumpf in škofijski upravitelj Metličar so včeraj sprejeli odločitev, ki velja od ponedeljka.

S ponedeljkom, 4. januarjem 2021, ponovno uvajajo bogoslužja po cerkvah škofij mariborske metropolije, seveda upoštevaje decembrska navodila škofov. FOTO: Tatjana Splichal



Škofje ordinariji so 18. decembra na seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) sprejeli nova Navodila za obhajanje svetih maš v času epidemije novega koronavirusa in hkrati posameznim škofom naložili, naj pri ponovni uvedbi bogoslužja upoštevajo epidemiološko stanje v njihovih statističnih regijah in na podlagi tega sprejmejo odločitev glede obhajanja svetih maš z ljudstvom.

Spremenjena odločitev

V mariborski metropoliji, ki vključuje mariborsko, murskosoboško in celjsko škofijo, so se škofa msgr. Alojzij Cvikl, msgr. dr. Peter Štumpf in škofijski upravitelj Rok Metličar ob sprejetju škofovskih navodil skupaj – po posvetovanju z duhovniki – odločili, da svete maše do nadaljnjega še naprej obhajajo brez navzočnosti vernikov. Ker pa se je epidemiološka slika v dveh tednih izboljšala, so zadnji dan leta 2020 sprejeli drugačno odločitev.

Po štiri maše na dan Svetih treh kraljev

S ponedeljkom, 4. januarjem 2021, namreč ponovno uvajajo bogoslužja po cerkvah škofij mariborske metropolije, seveda upoštevaje decembrska navodila škofov. Duhovnike prosijo, naj v cerkvah označijo prostore, ki jih lahko zasedejo verniki ali družine, ter prilagodijo urnike maš tako, da se bodo lahko verniki razporedili. Na dan Svetih treh kraljev, v sredo, 6. januarja 2021, lahko vsak duhovnik daruje štiri maše.

Kjer je epidemiološka slika še vedno slaba ...

Obenem duhovnikom priporočajo, naj tam, kjer je epidemiološka slika še vedno slaba ali pa svetišče premajhno, praznične in nedeljske maše obhajajo zgolj ob prisotnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev ali tistih, ki so mašo naročili, drugi verniki pa naj jo spremljajo prek spleta ali drugih elektronskih medijev. Kjer zaradi slabe epidemiološke slike še vedno ne morejo obhajati maše z verniki, naj duhovniki poskrbijo za možnost prejema svetega obhajila izven maše.

Le inštrumentalna glasba

Pri mašah z verniki je dovoljena le inštrumentalna glasba, pri maši, ki jo duhovnik obhaja sam in jo prenaša prek medijev, pa lahko sodelujeta organist in tudi solist. Škofje duhovnikom še priporočajo, naj si priskrbijo pomočnike, ki bodo skrbeli za upoštevanje navodil in vernikom pomagali poiskati prostor v cerkvi. Pri bogoslužjih pa naj, še dodajajo škofje, tudi upoštevajo decembrska škofovska navodila.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Nova navodila škofov: polnočnice odpadejo

V katerih škofijah dovoljene maše z ljudstvom?

Verska svoboda ni le individualna pravica

Škofje pozdravljajo vladni odlok

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh