Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi Pedro Opeka se je odzval na predsedničine besede na državni proslavi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 07. 2024 / 13:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2024 / 14:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi Pedro Opeka se je odzval na predsedničine besede na državni proslavi
Lansko decembrsko srečanje misijonarja Pedra Opeke in slovenske predsednice dr. Nataše Pirc Musar. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Tudi Pedro Opeka se je odzval na predsedničine besede na državni proslavi

Minuli teden smo na spletni Družini objavili odzive Romane Bider, prof. dr. Janeza Juhanta in dr. Jožeta Možine na govor slovenske predsednice dr. Nataše Pirc Musar na državni proslavi na predvečer dneva državnosti, zlasti na del s pozivom k dostojnemu pokopu vseh, ki jim je bila doslej pravica do groba teptana.

Snovalka spravne pobude Vseposvojitev Romana Bider je s predsedničinim govorom prek našega članka seznanila tudi misijonarja na Madagaskarju Pedra Opeko, ki se je z dr. Natašo Pirc Musar srečal decembra lani v okviru svojega obiska v Sloveniji in ji ob tej priložnosti dal tudi pismo »s prošnjo in pobudo za spravo, da se vsem našim rojakom, ubitim po 2. svetovni vojni, vrne dobro ime in da bi imeli kraj, kamor bi položili njihove posmrtne ostanke, da bi lahko tam molili in da bi se jih spominjali«. Kratek odziv Pedra Opeke, ki je minulo soboto praznoval god in 76. rojstni dan, na predsedničin govor objavljamo v nadaljevanju.

Odziv Pedra Opeke:

»Zelo sem vesel, ker ste me seznanili, da se je slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar ob državnem prazniku zopet spomnila, da moramo našim žrtvam komunističnega nasilja po drugi svetovni vojni dati dostojen pokop. Dejala je: čas je! Ta čas pomeni sedaj, danes. Po 80 letih od vojne je res čas, da se dostojno pokoplje vse te naše brate in sestre, ker so Slovenci in ker imajo to pravico. Hvala vam, da vztrajno spominjate slovenske oblasti, da mora biti ta pokop slovenskih žrtev urejen čim prej. In to bo sprava za vso Slovenijo. Mi smo med seboj vsi bratje in sestre; na kateri koli strani že smo bili, smo vsi Slovenci in imamo vsi pravico do dostojnega pokopa. Bog daj, da bi bilo to urejeno čim prej. Bog, blagoslovi Slovenijo, vse naše oblasti in ves slovenski narod. Bog vas živi!«

Maša za beatifikacijo Anice Drobnič

Slovenskih mučencev, žrtev totalitarnega režima, pa se tridesetkrat zapovrstjo ob prvih petkih, ravno na pobudo Romane Bider in Vseposvojitve, spominjajo tudi pri frančiškanih v Ljubljani. Prihajajoči petek, 5. julija 2024, se bodo ob 19. uri s (četrto) sveto mašo za njeno beatifikacijo spomnili slovenske mučenke, učiteljice Anice Drobnič, ki so jo partizani ponoči 15. oktobra 1943 v gozdu pri Jelendolu pri Ribnici ubili s še 118 drugimi slovenskimi civilnimi osebami in vojaki. Somaševanje bo vodil Maks Ipavec, župnik iz Begunj pri Cerknici, kjer je Anica delovala; sodelovala pa bosta tudi župnik in duhovni pomočnik iz Aničine rojstne župnije Bloke Simon Virant in Simon Onušič. S pesmijo bo svetniško kandidatko predstavil Gregor Čušin.

Nalaganje
Nazaj na vrh