Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi otroci z motnjami v telesnem in duševnem razvoju imajo pravico do prostora v vrtcih

Objava: 13. 08. 2009 / 08:23
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tudi otroci z motnjami v telesnem in duševnem razvoju imajo pravico do prostora v vrtcih

Avstrijski kristjani se zavzemajo za pravice otrok z motnjami v telesnem in duševnem razvoju

Katoliško družinsko združenje in Evangeličanska diakonija v Avstriji sta združila moči v zahtevi za večje pravice otrok z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Po njihovem mnenju naj bi tudi ti otroci imeli možnost do normalnega vključevanja v vzgojnovarstvene ustanove, torej vrtce. Po trenutnih predpisih so namreč izvzeti iz obveznega vstopa v vzgojnovarstvene ustanove pri petih letih, kar bo sicer z jesenjo 2010 veljalo za zdrave otroke, če v bližini kraja bivanja ni možnosti za umestitev otroka s posebnimi potrebami.

Predstavnik Katoliškega družinskega združenja je povedal, da ravno družine z otroki s posebnimi potrebami najbolj potrebujejo podporo pri njihovi oskrbi, politika pa pri tem izbira ‘udobnejšo pot’. Prav otrokom s posebnimi potrebami naj bi omogočili čim običajnejšo vključitev v družbo.

Tako Katoliško družinsko združenje kot tudi Evangeličanska diakonija zahtevata enoten zakonski okvir za vse vzgojnovarstvene ustanove, po posameznih regijah pa naj bi po potrebi urejali le obratovalni čas, sodelovanje staršev in velikosti skupin. S tem bi zagotovili poenoteno kakovost vzgojnovarstvenih ustanov.

Jeseni 2010 bo v Avstriji v veljavo stopil zakon, po katerem so vsi petletni otroci obvezani obiskovati vrtec najmanj 16 do 20 ur vsaj štirikrat tedensko.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh