Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi na Poljskem spor glede istospolnih zakonskih skupnosti

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 01. 2013 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tudi na Poljskem spor glede istospolnih zakonskih skupnosti

Varšavski kardinal Nycz po pariškem zgledu poziva k protestom proti legalizaciji istospolnih partnerskih zvez, ki jo načrtuje predsednik poljske vlade Tusk.

Varšavski kardinal Kazimierz Nycz poziva k protestom proti legalizaciji istospolnih partnerskih zvez, ki jo načrtuje predsednik poljske vlade Donald Tusk. Državljani naj bi zagovarjali zakonsko zvezo in družino, je Nycz dejal v pogovoru za poljsko tiskovno agencijo KAI. Pri tem je opozoril na velike pariške proteste proti uvedbi t.i. 'homo zakonske zveze' v francoski prestolnici sredi letošnjega januarja.

»Vsak poskus enačenja življenjskih partnerskih skupnosti istospolnih parov z zakonsko zvezo med moškim in žensko je obžalovanja vreden«, je dejal kardinal. Poljska ustava jasno predpisuje, da je zakonsko zvezo moč skleniti le med moškim in žensko.

Poljski parlament je včeraj po prvem branju razpravljal o zakonskem osnutku desnoliberalne vladne stranke Državljanska platforma. Tako mešani kot istospolno usmerjeni pari naj bi civilni zakon odslej sklepali pred notarjem ali na magistratu. Desno konzervativna opozicija pobudo označuje kot protiustavno in zato zavrača razpravo o omenjenem zakonskem osnutku.

Načrtovani zakon za partnerje med drugim predvideva omejitev pričevanja pred sodiščem, pa tudi pravico, da ob morebitni hospitalizaciji enega izmed partnerjev pridobi podatke o njegovem zdravstvenem stanju. Ob morebitni ločitvi naj bi bila partnerja obvezana plačevati preživnino, če bi bilo to potrebno. Davčne olajšave v zakonskem osnutku zaenkrat niso predvidene.

Poljski mediji so izrazili dvom, da bo v tamkajšnjem parlamentu večina podprla legalizacijo istospolnih partnerskih zvez. Zakonska pobuda je sporna celo znotraj Državljanske platforme. Legalizacijo istospolnih partnerskih zvez med drugim zavrača celo minister za pravosodje, Jaroslaw Gowin. Tudi med malimi koalicijskimi partnerji, denimo v konzervativni kmečki stranki PSL, imajo precejšnje zadržke do zakonskega predloga. Leva opozicija pa je v parlamentu predstavila lasten zakonski osnutek za legalizacijo istospolnih zakonskih zvez.

V Parizu je 13. januarja letos več sto tisoč Francozov protestiralo proti legalizaciji istospolnih zakonskih zvez v Franciji. Francoska narodna skupščina bo konec januarja pričela z razpravo o ustreznem zakonskem osnutku.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh