Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi L'Osservatore Bidna označil kot zmagovalca ameriških volitev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 11. 2020 / 10:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2020 / 07:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tudi L'Osservatore Bidna označil kot zmagovalca ameriških volitev

Alessandro Gisotti Bidna v komentarju imenuje »izvoljeni predsednik«.

FOTO: Vatican Media

Tudi vatikanski časnik L'Osservatore Romano je, podobno kot večina večjih medijev v Združenih državah Amerike, kot zmagovalca nedavnih predsedniških volitev v ZDA in novega ameriškega predsednika označil demokratskega kandidata Joeja Bidna. Nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik Alessandro Gisotti je v ponedeljek v omenjenem časniku, pa tudi na angleški spletni strani portala Vatican News, objavil komentar, v katerem Bidna imenuje »izvoljenega predsednika«. Sveti sedež se tako pridružuje vrsti držav, ki za razliko od zaenkrat še predsednika ZDA Donalda Trumpa Bidnu priznava zmago na volitvah.

»ZDA po volitvah, izziv edinosti« je naslov Gisottijevega prispevka, v katerem piše, da je po »doslej najspornejših predsedniških volitvah v mlajši ameriški zgodovini« sprava tisti preizkus, ki ga morajo Združene države Amerike poleg koronakrize trenutno najnujneje uspešno opraviti. Vrednota »edinosti v raznolikosti« je odločilnega pomena za izgradnjo skupne blaginje in družbenega napredka, Gisotti navaja besede iz govorov Abrahama Lincolna in papeža Frančiška, pa tudi predsednika Škofovske konference ZDA, losangeleškega nadškofa Joseja H. Gomeza. Tudi ta je v prvi izjavi za javnost po volitvah pozval k »duhu edinosti«.

Gisotti v komentarju posebej spomni na nagovor papeža Frančiška v ameriškem kongresu 24. septembra 2015: »Če je politika resnično v službi človeške osebe, ne more postati sužnja gospodarstva ali financ. Politika je bolj izraz naših nujnih potreb, da živimo v edinosti in skupaj gradimo skupno dobro: blaginjo skupnosti, ki žrtvuje svoje posamične interese, da bi v pravičnosti in miru delila svoje dobrine, interese in družbeno življenje.« Kongresnike je papež neposredno nagovoril z besedami: »S tem povezanih težav ne želim omalovaževati, toda spodbujam vas, da si za to prizadevate.« Ta spodbuda, meni nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik, bi morala v današnjem »kočljivem trenutku« ameriške zgodovine odmevati še glasneje.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh