Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi Bangladeš v pričakovanju papeževega obiska

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 28. 11. 2017 / 11:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tudi Bangladeš v pričakovanju papeževega obiska

Nadškof v Daki: S papežem prihaja »Cerkev revnih in Cerkev za revne«.

Kardinal Patrick D'Rosario, nadškof v Daki, je v pričakovanju papeževega obiska v Bangladešu v prispevku za vatikanski časnik L'Osservatore Romano povedal: »Katoliška Cerkev v Bangladešu je pripravljena na papežev obisk. Frančišek bo tretji Petrov naslednik, ki bo stopil na naša tla: prvi je bil Pavel VI., ki se je 26. novembra 1970 ob polnoči za eno uro ustavil na letališču v Daki, da bi prinesel bližino, molitev ter človekoljubno pomoč žrtvam katastrofalnih poplav, ki so prizadele državo dva tedna pred tem. Obisk papeža Janeza Pavla II. 19. novembra 1986 pa je v znamenju gesla občestvo in bratstvo



Po besedah kardinala D'Rosaria tokratno romanje pod geslom harmonija in mir tamkajšnji prebivalci in krajevna Cerkev vidijo kot odločitev za revne v državi, ki se še naprej borijo, da bi živeli človeške in duhovne vrednote v kontekstu ranljivosti. S papežem prihaja »Cerkev revnih in Cerkev za revne«, da bi potrdil v veri in krščanskem pričevanju »malo čredo«, ki živi in služi kot »sol« in »luč« v narodu.

Leta 2018 bo minilo 500 let od prihoda prvih kristjanov v Bangladeš. To so bili trgovci s Portugalske, ki so se naselili v mestu Diang. S papeževim obiskom bodo začeli z obhajanjem jubilejnih slovesnosti ob 500-letnici navzočnosti kristjanov na tem delu azijske podceline. Tamkajšnjo Cerkev so na začetku pridružili škofiji Cochin – in sicer leta 1598, ko sta na ozemlje današnjega Bangladeša prispela prva jezuitska misijonarja s Portugalske, Francesco Fernandes in Domingo D'Souza, ki sta dve leti pozneje že zgradila dve cerkvi (v mestih Chanedecan in Bandel). P. Franesco Fernandes velja za prvega mučenca Bengalije. Umrl je 14. novembra 1602.

Danes Cerkev v Bangladešu predstavlja osem škofij. Najstarejša škofija je Daka, ustanovljena leta 1886 ter povzdignjena v sedež metropolije leta 1950. Bangladeš ima približno 162 milijonov prebivalcev, od tega je 88% muslimanov, kristjanov pa le 0,4%. Med kristjani je največ katoličanov – približno 70%. Največja narodnostna skupina med katoličani so Bengalci, ki predstavljajo 98% celotnega prebivalstva. Bangladeška škofovska konferenca je bila ustanovljena leta 1971, takoj po neodvisnosti od Pakistana.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
V nevarnem objemu morja
Proza
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh