Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Tu mam pa ilirskega poglavarja«

Za vas piše:
STA
Objava: 17. 02. 2016 / 10:39
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Tu mam pa ilirskega poglavarja«

Koroški pokrajinski muzej z novim katalogom o Sokličevi zbirki.

Foto: Koroški pokrajinski muzej

Vsebinsko zelo raznoliko zbirko duhovnika in kulturnega delavca v Slovenj Gradcu Jakoba Sokliča (1893-1972) je Koroški pokrajinski muzej letos dopolnil s katalogom naslovom Tu mam pa ilirskega poglavarja/ arheologija in numizmatika. Katalog zajema opise dobre četrtine zbirke.

Sokličeva zbirka obsega več sto predmetov, od arheoloških, etnoloških, kulturnozgodovinskih in zgodovinskih, pa tudi numizmatično in likovno zbirko. V njej so tudi predmeti iz jugovzhodne Azije in Afrike ter predmeti, povezani s skladateljem Hugom Wolfom. Sokličevo zbirko so junija 2013 preselili iz slovenjgraškega župnišča v muzejske prostore v Slovenj Gradcu, kjer je na ogled od jeseni 2013.

V prvi publikaciji iz leta 2014 so sodelavci muzeja obdelali egipčanske predmete v zbirki, v tokratnem katalogu pa so avtorji Saša Djura Jelenko, Dragan Božič in Andrej Šemrov obdelali prek 500 predmetov, kar predstavlja dobro četrtino celotne Sokličeve zbirke. "Arheološki predmeti, ki jih je Jakob Soklič večinoma dobil v dar od notarja dr. Hansa Winklerja, nekaj od faranov in znancev, menda pa je kaj celo sam izkopal, obsegajo najdbe iz različnih arheoloških obdobij, največ iz antike," je ob predstavitvi kataloga povedala urednica kataloga in arheologinja Saša Djura Jelenko.

Med najdbami izstopa grobna celota t. i. Kramarškovega groba, odkritega leta 1958, ki pripada gomilnemu grobišču v Florjanovem gozdu na Legnu pri Slovenj Gradcu. Najdba iz starejše železne dobe je po besedah arheologinje izjemna zaradi odkritih kosov orožja in lončenine ter primerljiva s knežjimi grobovi vse od avstrijske Koroške, Benečije do vzhodne Bosne. Datirana je v zgodnje sedmo stoletje pred našim štetjem. Kramarškov grob je v katalogu podrobneje analiziral znanstveni svetnik z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU Dragan Božič.

Muzej v katalogu predstavlja tudi bogato numizmatično zbirko, ki obsega 436 raznovrstnih predmetov. Poleg novcev še bankovec, medalje, odlikovanji, žetone, pasjo značko in devet svetinjic. Vodja numizmatičnega kabineta Narodnega muzeja Slovenije Andrej Šemrov ugotavlja, da ne gre za sistematično zbiranje, temveč naključne pridobitve, kar dokazujejo novci, ki so bili sekundarno uporabljeni kot deli nakita.

Muzej je katalog predstavil na novinarski konferenci danes, 17. februarja, zvečer ob 18. uri pa bodo v muzeju v Slovenj Gradcu avtorji opisali najbolj zanimiva dejstva in posamezne predmete iz kataloga.

Preberite tudi:
Sokličeva zbirka – iz župnišča v muzej

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh