Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trst: papeža pričakujejo tudi slovenski katoličani

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 07. 2024 / 05:30
Oznake: Cerkev, Maša, Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2024 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trst: papeža pričakujejo tudi slovenski katoličani
V Trstu se na papežev obisk pripravljajo že več mesecev. FOTO: Vatican Media

Trst: papeža pričakujejo tudi slovenski katoličani

Papež Frančišek bo v nedeljo, 7. julija, obiskal Trst, kjer bo s sveto mašo sklenil 50. socialni teden italijanskih katoličanov. Pri sveti maši s papežem bodo sodelovali tudi slovenski verniki: v slovenščini bodo prebrali berilo in prošnjo ter zapeli dve pesmi.

Frančišek se bo po navedbah vatikanskih medijev v sklopu nekajurnega obiska v pristaniškem mestu na severu Jadranskega morja srečal tudi z verskimi voditelji, s predstavniki akademskega sveta, z migranti in osebami s posebnimi potrebami.

Slovenska pesem za papeža

V Trstu se na papežev obisk pripravljajo že več mesecev. Kot je poročal Primorski dnevnik, pri tem sodelujejo tudi slovenski katoličani: ti bodo dejavni že med dogajanjem 50. socialnega tedna, pa tudi med nedeljskim bogoslužjem, ki ga bo papež Frančišek obhajal na Velikem trgu.

Papež se bo najprej v Starem pristanišču srečal z delegati socialnega tedna, med katerimi bodo tudi trije tržaški Slovenci: Tomaž Simčič, Neža Kravos in Ivo Jevnikar. Ob 10.30 bo obhajal slovesno bogoslužje na Velikem trgu, kjer ga bodo pričakali tudi slovenski verniki.

Pri bogoslužju s papežem bodo v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo in eno od prošenj, na trgu pa bosta zazveneli tudi slovenski pesmi.

Pri bogoslužju s papežem bo navzoča tudi slovenščina: s tržaške škofije so potrdili, da bodo v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo in eno od prošenj. Za to si je po navedbah Primorskega dnevnika zelo prizadeval sam tržaški škof Enrico Trevisi, ki si je želel, da bi tudi pri maši s papežem ohranili pozornost do slovenskih vernikov.

Na trgu bosta zazveneli tudi slovenski pesmi: pri maši bo pel 124-članski združeni pevski zbor, ki ga bo vodil stolni dirigent Roberto Brisotto, v njem pa bo sodelovalo osemnajst zborovskih skupnosti, saj naj bi se ob tej priložnosti povezale vse tržaške katoliške oz. cerkvene pevske skupine. Zveza cerkvenih pevskih zborov (ZCPZ) iz Trsta je ponosna, da bo zbor sestavljalo tudi trideset slovenskih pevcev, je poročal Primorski dnevnik.

Veliki trg ali Trg enotnosti Italije v Trstu. FOTO: Diego Delso/Wikipedia

Vstop na trg bo zelo omejen

Papežev obisk tudi med slovenskimi verniki vzbuja veliko zanimanja. Na spletni strani Škofije Koper so vsled tega objavili naslednje obvestilo: »Vstop na trg, kjer bo v Trstu, 7. 7. 2024, sveta maša, ki jo bo daroval papež Frančišek, bo zelo omejen. Dovolilnice za vernike iz Slovenije niso predvidene. Osebe brez dovolilnic lahko pozdravijo papeža na od prizorišča bolj oddaljenih ulicah, ko se bo peljal na kraj svete maše.«

Program papeževega obiska v Trstu

Papež Frančišek bo v Trst s helikopterjem prispel ob 8. uri. V tržaškem kongresnem centru »Generali« ga bodo sprejeli predstavniki cerkvenih in civilnih oblasti: predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Matteo Maria Zuppi, msgr. Luigi Renna, nadškof Catanie in predsednik organizacijskega odbora socialnih tednov, tržaški škof Enrico Trevisi, Massimiliano Fedriga, predsednik dežele Furlanija – Julijska krajina, tržaški prefekt Pietro Signoriello, župan Roberto Dipiazza ter Philippe Donnet, glavni direktor družbe »Generali«.

Papež bo na Velikem trgu v Trstu z verniku zmolil tudi opoldansko molitev angelovega češčenja.

Najprej bo v kongresnem centru na vrsti srečanje z udeleženci 50. socialnega tedna italijanskih katoličanov, ki je na programu od 3. do 7. julija na temo »V osrčju demokracije. Soudeležba med zgodovino in prihodnostjo«. Papež bo zbrane nagovoril, nato pa se bo na kratko srečal z ekumenskimi predstavniki, z akademskim svetom ter z migranti in osebami s posebnimi potrebami. Ob 10.30 bo sledila sveta maša, ki jo bo papež Frančišek daroval na Velikem trgu, z zbranimi pa bo zmolil tudi opoldansko molitev angelovega češčenja. Odhod iz Trsta je predviden ob 12.30, vrnitev v Vatikan pa ob 14. uri.


Kupi v trgovini

Novo
Slovensko zamejstvo in Slovenija - igra
Družabne igre
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh