Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tri fare na terasi Kolpe

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 07. 08. 2024 / 13:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 16:44
Tri fare na terasi Kolpe
Obnovljena cerkev Lurške Matere Božje. FOTO: Ivo Žajdela

Tri fare na terasi Kolpe

Dva kilometra od Metlike je romarsko središče Tri fare, ki stoji na robu Rosalnic, razpotegnjenega naselja na kolpski terasi. Rosalnice so na meji slovenskega ozemlja in se ponašajo z bogastvom, ki ga zlepa ne najdemo v kakšni drugi vasi.

Romarski kompleks je stisnjen znotraj visokega pokopališkega obzidja, ki je verjetno ostanek protiturškega tabora. Cerkve izvirajo iz 14. in 15. stoletja in ohranjajo gotske prvine; v 19. stoletju so jih preurejali, zato v notranjosti vseh treh prevladuje poznobaročna oprema. Kljub nemirnim časom so se Tri fare v 15. in 16. stoletju s tremi gotskimi cerkvami razvile v najpomembnejše romarsko središče v Beli krajini. Med drugim so dajale zavetje frančiškanom, ki so se v 15. stoletju umaknili sem iz Bosne. Ko so Turki cerkve požgali, so se frančiškani umaknili v Novo mesto.

Severno cerkev Žalostne Matere Božje so pozidali ob koncu 14. stoletja. V glavnem oltarju je kip Žalostne Matere Božje s pogledom v nebo, z umrlim Jezusom v naročju, srce pa ji prebada sedmero mečev. Na koru skriva cerkev še eno dragocenost. To so najstarejše orgle, narejene na nekdanjem Kranjskem, delo znamenitega ljubljanskega orglarja Joannesa Georgiusa Eisla iz leta 1753.

Sr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh