Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trener španskih nogometnih prvakov: »Tisoč razlogov za vero v Boga«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 07. 2024 / 09:12
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2024 / 11:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trener španskih nogometnih prvakov: »Tisoč razlogov za vero v Boga«
Trener španske nogometne reprezentance Luis de la Fuente. FOTO: Royal Spanish Football Federation

Trener španskih nogometnih prvakov: »Tisoč razlogov za vero v Boga«

Po nedeljski zmagi Španije nad Anglijo z izidom 2 : 1, s katero si je španska nogometna reprezentanca priigrala že četrti naslov evropskih prvakov, je več španskih škofov izreklo čestitke nacionalni ekipi. Cerkveni dostojanstveniki so ob tem izpostavili globoko vero njenega trenerja Luisa de la Fuenteja.

Nadškof Sevilje José Ángel Saiz Meneses je po zmagi v finalu minulo nedeljo v Berlinu nogometašem čestital na družbenem omrežju X. Zapisal je, da je trener španske reprezentance »globoko veren človek, ki nima zadržkov glede javnega izkazovanja svoje vere in predanosti Kristusu«. De la Fuente v seviljski stolnici pogosto počasti velik križ, ki prikazuje Kristusov zadnji dih pred smrtjo na križu, poroča spletni portal CNA, in trener po besedah nadškofa Saiza »zna posredovati vero in ponižnost ter izpostaviti vrednost ekipe, ne zgolj posameznih igralcev, poudarjati duha darovanja, prizadevanja in zaupanja«.

Tudi José Ignacio Munilla, ki vodi škofijo Orihuele-Alicante, je na družbenem omrežju X izpostavil trenerjevo pričevanje za vero, ko ga je neverujoči časnikar vprašal, kakšno vlogo bo Bog odigral na finalni tekmi. De la Fuente je v odgovoru poudaril, da je »vera nekaj osebnega in prenosljivega«, nato pa izrecno pojasnil svoj primer: »Ker sem svoboden in lahko izbiram, kaj moram po lastnem prepričanju storiti, na podlagi svojega razuma in izkušenj (…), me vse to spodbuja k veri v Boga ter mi vliva veliko gotovosti in moči.«

Vsakega torej, ki bo priznal mene pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih' (Mt 10,32).

Ob tej javni izpovedi vere je škof Munilla spomnil na besede Lea Messija, ki je po zmagi na svetovnem nogometnem prvenstvu priznal: »Ničesar nisem naredil sam, Bog je bil tisti, ki mi je omogočil, da sem tako odigral.« Španski škof je glede obeh pričevanj dodal: »Kako ne bi ob tem pomislili na Jezusove besede: 'Vsakega torej, ki bo priznal mene pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih' (Mt 10,32)'.«

Škof Vitorie Juan Carlos Elizalde je na družbenem omrežju X v skupni objavi izrekel čestitke španski ekipi in zmagovalcu teniškega turnirja v Wimbledonu Carlosu Alcarazu. Uspešnim športnikom je zaželel, »da bi vam številni mladi sledili v zgledu izkoriščanja prostega časa za šport, skupinskega dela, zdrave tekmovalnosti ter truda in rasti, da bi bili vsak dan boljši. Podarili ste nam nepozabno popoldne!«

Evropski nogometni pokal je že četrtič osvojila španska reprezentanca. FOTO: Alexander-93/Wikipedia

»Brez Boga nič v življenju nima smisla«

De la Fuente je pred nekaj dnevi za revijo Cope, ki jo izdaja Španska škofovska konferenca, javno spregovoril o svoji veri. Kot je dejal, zanj znamenje križa pred tekmo ni vraževerje, temveč znamenje vere. Pred tem je v pogovoru za španski časnik El Mundo tudi dejal, da življenje nima smisla, če ne verjameš v Boga: »To je nekaj, kar moraš živeti, to je treba ljudem pojasniti. Veren sem, ker sem se tako odločil. Izhajam iz verne družine, vendar sem imel v življenju veliko dvomov in sem se držal stran od vere.« Pozneje je znova našel svojo vero in se odločil, da se bo pri vsem, kar počne, zanašal na Boga: »Ne obstaja en sam, pač pa tisoč razlogov, da verjamemo v Boga. Brez Boga nič v našem življenju nima smisla.«

Med igralci, ki sestavljajo zmagovalno špansko nogometno ekipo, je tudi 38-letni veteran Jesús Navas, ki je družinsko tesno povezan z Neokatehumensko potjo.

V španski ekipi več dejavnih katoličanov

Med igralci, ki sestavljajo zmagovalno špansko nogometno ekipo, je tudi 38-letni veteran Jesús Navas, ki je družinsko tesno povezan z Neokatehumensko potjo. Leta 2010, ko je španska nogometna reprezentanca osvojila naslov svetovnega prvaka, je imel Navas na svojih nogometnih copatih napis »Bog je ljubezen«.

Med najmlajšimi igralci, ki jih je izbral de la Fuente, je Nico Williams, čigar starši, po rodu iz Gane, so leta 1994 prišli v Španijo, potem ko so prečkali Saharo in so se uspeli neopaženo zateči v Melillo, špansko enklavo na maroški obali Sredozemlja. Njegova mati je bila takrat noseča z njegovim bratom Iñakijem, prav tako nogometašem.

Družino so poslali v Bilbao na severu Španije, kjer so se s pomočjo krajevne Karitas ustalili in uveljavili. Po besedah Iñakija Mardonesa, prostovoljca, ki je bil z družino Williams povezan od vsega začetka, sta starša uspešnih nogometašev »zelo intenzivno živela svojo vero, prek zakramentov svetega krsta in obhajila pa sta jo posredovala tudi svojim otrokom«.

Kupi v trgovini

Zakaj sploh biti kristjan?
Družbena vprašanja
24,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh