Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tomaž Vesel, novi premier?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 09. 2024 / 06:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2024 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tomaž Vesel, novi premier?
Problem Tomaža Vesela niso bili znanje in kompetence, temveč to, da nima političnih izkušenj in da ni ženska. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Tomaž Vesel, novi premier?

Petkov odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja je, tu prikimavam prvaku opozicije Janezu Janši, sramota. Še najmanj seveda za nesojenega kandidata Vesela.

Da je vsaj soliden kandidat, je Tomaž Vesel dokazal na predstavitvi poslanskim skupinam, saj jih je več kot polovica njegovo kandidaturo podprla, nobena pa ji ni nasprotovala. Njegovo znanje in kompetence torej niso bili večji problem. Njegova problema sta tičala drugje: da nima političnih izkušenj in da ni ženska.

Argument, da so za tako pomembne stolčke, kot so komisarski, pomembne politične izkušnje, bi načeloma še najlažje sprejel. Toda … Je mar imel zdajšnji evropski komisar iz Slovenije Janez Lenarčič pred izvolitvijo kaj prida političnih izkušenj, razen z mesta državnega sekretarja v vladni službi za evropske zadeve? Torej je ta sicer smiseln argument privlečen za lase in služi bolj za kamuflažo.

Da mu je stolček spodneslo, ker ni ženska, pa je groteskno. Nisem ne šovinist ne mačist ne seksist, pa vendarle trdim, da je uvedba spolnih kvot razjedla demokracijo. Odkar obstaja zakonsko predpisano najmanjše število žensk na kandidatnih listah na volitvah, je kakovost izbire drastično padla. Večja kvantiteta, manjša kvaliteta.

Seveda se strinjam, da je žensk na izpostavljenih položajih na vseh področjih (razen v šolstvu in sodstvu) premalo. Rekli boste, da je to najboljši argument za spolne kvote. Ne, ker problema s prisilo rešili ne bomo. Jaz se ne bi dobro počutil, če bi vedel, da je bil glavni kriterij, da sem zasedel položaj, moj spol.

Kakor koli, zaplet okrog evropskega komisarja iz Slovenije je torej še najmanj sramota za Tomaža Vesela. Bistveno bolj je sramota za slovensko vlado in zlasti njenega predsednika, ki ga je Ursula von der Leyen mirno vrgla čez ramo in brez ovinkarjenja povedala, kaj si misli o njegovem načinu vodenja in kadrovanja. Kajti Vesel niti ni bil koalicijska izbira, temveč povsem osebna izbira Roberta Goloba.

In navsezadnje je velika sramota tudi za Slovenijo. V Evropi se sprašujejo, kakšno mora biti volilno telo, da tako množično na čelo vlade postavi tako nesposobnega in praznega politika. Ponovno lahko prikimam prvaku opozicije glede »poniževanja Slovenije, ki se obravnava kot banana republika«, če njena vlada niti ni sposobna suverenega odločanja.

Bo imela zgodba tudi notranjepolitične posledice? Morda. Vlada se zdi bistveno trdnejša in stabilnejša kot njen predsednik, ki mu je javnomnenjska podpora poleti, ko so volivci običajno do politikov manj kritični in bolj prizanesljivi kot sicer, alarmantno strmoglavila. Stavim, da možje iz zakulisja že pomenkujejo in iščejo novi novi obraz levega mesije.

No, nesojeni komisar Tomaž Vesel, ki se je kdaj v preteklosti tudi že znašel v premierski kombinatoriki, je zdaj (spet) prost.

Nalaganje
Nazaj na vrh