Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

To noč sem jo videl tudi v madžarščini

Za vas piše:
STA
Objava: 10. 10. 2016 / 13:10
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

To noč sem jo videl tudi v madžarščini

V Budimpešti bo v četrtek gostoval Drago Jančar ob svežem prevodu romana To noč sem jo videl v madžarščino.
V Budimpešti se ta teden predstavlja slovenska kultura. Na mednarodnem knjižnem festivalu Margo danes, v četrtek, 13. oktobra, gostuje Drago Jančar ob svežem prevodu romana To noč sem jo videl v madžarščino. Od petka do nedelje pa bodo dnevi slovenskega filma, na katerih bodo prikazali celovečerce Drevo, Šiška Deluxe in Razredni sovražnik.

Jančarjev roman To noč sem jo videl je izšel v madžarskem prevodu Orsolye Gallos pod naslovom Ma ejjel lattam öt. Pisatelj ga bo predstavil ob 17.30 v klubu Tesla. Roman je izšel leta 2010 pri Modrijanu. Gre za ljubezensko zgodbo v vojnem času. Glavno junakinjo Veroniko Zarnik bralec spozna v petih poglavjih preko neposrednih udeležencev dogajanja. Pet pripovedovalcev - ljubimec, mati, zdravnik, mož in delavec na gradu Strmol - tako izriše podobo protagonistke ter medvojnega in povojnega časa na Slovenskem. Zanj je Jančar dobil tretjega kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman leta.

Za roman je pisatelj dobil tudi nagrado prix du Meilleur livre etranger, nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov. Preveden pa je bil tudi že v hrvaški, bolgarski, ruski, francoski, poljski, romunski, makedonski, srbski, finski, nemški in angleški jezik. Nemški prevod se je decembra lani znašel na vrhu lestvice najboljših knjig, ki jo objavlja avstrijska radiotelevizija ORF.

Literarni festival in sejem Margo bo v Budimpešti potekal osmič po vrsti, in sicer med 12. in 16. oktobrom. Na njem se zvrstijo literarni in kulturni dogodki ter predstavitve knjig, ki so pred kratkim izšle na Madžarskem in v tujini.

Dnevi slovenskega filma bodo domala sočasno z literarnim festivalom v kinematografu Toldi. Odprl jih bo prvenec Drevo Sanje Prosenc, ki se bo prvega predvajanja 14. oktobra ob 18.30 tudi udeležila, so sporočili s slovenskega veleposlaništva na Madžarskem. Celovečerec, ki je med drugim dobil nagrado Fipresci za najboljši film ter bil prikazan po Evropi, v Avstraliji, Indiji in Egiptu, bo dneve slovenskega filma tudi sklenil. Vmes pa bosta po dve projekciji komedije Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča in prvenca Roka Bička Razredni sovražnik.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh