Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»To je praznovanje!«

Objava: 16. 08. 2005 / 07:29
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

»To je praznovanje!«

Dvajseti Svetovni dan mladih od četrtka, 11. do nedelje, 21. avgusta 2005, poteka v Kölnu v Nemčiji.


Ja, Svetovni dan mladih je festival, pa ne samo to …

Dvajseti Svetovni dan mladih od četrtka, 11. do nedelje, 21. avgusta 2005, poteka v Kölnu v Nemčiji.

V Kölnu se bo zbral cel svet! Čudovito je spoznavati ljudi iz vseh koncev zemeljske oble in odkrivati, kaj jim pomeni življenje, kako ga živijo in kako vanj vpletajo svojo vero. Skupaj se bodo smejali, plesali, pogovarjali in molili. Svetovni dan mladih ponuja za vsakogar nekaj: molitev v tišini in maše, pa velike koncerte in kulturne dogodke. S svojimi mislimi in vprašanji nihče ne bo sam. Mlade od vsepovsod je na srečanje povabil papež.

Osrednji dogodki:

V torek, 16. avgusta 2005, popoldne bo kölnski nadškof kardinal Joachim Meisner odprl Svetovni dan mladih s slovesno otvoritveno mašo, ki bo potekala na prostem in sicer ob reki Ren v Pollu (del mesta Köln).
Svetovni dan mladih se bo uradno začel s tremi otvoritvenimi sv. mašami: v Kölnu jo bo vodil kardinal Meisner, v Bonnu škof Bode in v Düsseldorfu kardinal Lehmann. Več o programu najdete na spletni strani: http://programme.wjt2005.de/.

V torek zvečer se bo začel Festival mladih, ki bo z zelo široko ponudbo najrazličnejših zanimivih dogodkov potekal do četrtka. Pri načrtovanju dogodkov niso pozabili na tiste, ki bi radi nekaj časa preživeli v miru in tišini, zato bo v Kölnu in njegovi okolici do nedelje zvečer veliko priložnosti za prejem zakramenta sprave in za molitev.

Od srede do petka (od 17. do 19. avgusta) se bodo udeleženci pri katehezah srečevali s škofi z vsega sveta in se z njimi pogovarjali o svoji in njihovi veri. V petek bo poleg kateheze še molitev križevega pota.

Četrtek popoldne bo rezerviran za slovesno mašo za dobrodošlico papežu, ki bo potekala na travniku ob Renu. Ta dogodek predstavlja enega od vrhuncev svetovnega dneva. Papež Benedikt XVI. se bo v Köln pripeljal z ladjo po reki Ren, obiskal bo katedralo in pozdravil mlade. Sledilo bo pozdravno slavje po ulicah mesta Köln. Program srečanj s papežem je predstavljen pdf obliki.


V soboto, 20. avgusta 2005, zvečer, se bodo mladi romarji pridružili svetemu očetu pri celonočnem bdenju na Marienfeld in se tako pripravili na slovesno zaključno mašo. To noč bodo vsi udeleženci preživeli na prostem.

V nedeljo, 21. avgusta 2005, zjutraj bodo skupaj z vsemi udeleženci (pričakujejo jih okrog 800.000) prisostvovali sklepni sveti maši, ki jo bo vodil papež Benedikt XVI. To bo zaključni dogodek Svetovnega dneva mladih. Papež bo tudi povedal, kje bo potekalo naslednje svetovno srečanje mladih.

Svetovni dan mladih ne bo potekal samo v Kölnu. Dnevi po nemških škofijah pomenijo uvod v svetovni dan mladih SDM in potekajo od četrtka, 11. do ponedeljka, 15. avgusta 2005. Na ta način bodo mladi lahko bolje spoznali Nemčijo in njene prebivalce. Družine in posamezniki bodo z veseljem odprli vrata svojih domov in goste seznanili z načinom življenja ter s pričakovanji kristjanov iz drugih delov sveta.

Romarji iz Slovenije

Svetovnega dneva mladih se bo udeležilo okoli 550 mladih iz vse Slovenije. V imenu Slovenske škofovske konference se bo dneva udeležil koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Poleg njega je na pot z mladimi odšlo še sedem duhovnikov. Večina romarjev se je z avtobusi na pot odpravila v četrtek, 11. avgusta 2005, zjutraj. Od teh je kar 150 takih, ki bodo kot prostovoljci pomagali pri izvedbi programa v Kölnu in bližnji okolici. 350 mladih se bo udeležilo programa po škofijah. Izbrali so si škofije Stuttgart, München, Mainz, Bamberg in Eichstatt. Na zaključnem delu dneva v Kölnu se bo zbranim pridružilo še 50 dodatnih udeležencev. Udeležbo slovenskih romarjev koordinirata Medškofijski odbor za mladino in Skupnost Emanuel.

Slovenci v Kölnu ne bodo le opazovalci. Skupina mladih animatorjev z imenom Hitri polži bo z enournim programom nastopila v okviru Festivala mladih (v sredo, 17. avgusta 2005 v Düesseldorfu). S tem namenom bodo na pot vzeli več kot 400 slovenskih zastav.


Dodatne informacije dobite na spletnih straneh http://www.wjt2005.de in http://www.drustvo-skam.si/sdm ter pri voditelju dr. Andreju Pozniču, 031/577–910.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh