Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tisoči romarjev na praznovanju pravoslavne velike noči v Jeruzalemu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 03. 05. 2013 / 10:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tisoči romarjev na praznovanju pravoslavne velike noči v Jeruzalemu

Kot vrhunec pravoslavnega velikonočnega slavja velja več kot 1.200 let staro bogoslužje 'svetega ognja' na veliko soboto.

S slovesnostmi na včerajšnji veliki četrtek so v Jeruzalemu pričeli s praznovanjem velikonočnega tridnevja, v katerem se bodo pravoslavni kristjani spominjali Jezusovega trpljenja in vstajenja. Zaradi različnih koledarskih izračunov vzhodne Cerkve v letošnjem letu veliko noč obhajajo šele 5. maja. V številnih jeruzalemskih cerkvah so sinoči obhajali obred umivanja nog po različnih običajih.


Že v zgodnjih jutranjih urah se je včeraj v poletnih temperaturah zbralo na stotine vernikov na trgu pred baziliko Božjega grob v Jeruzalemu, kjer je pravoslavni patriarh iz Jeruzalema, Teofil III., po starem izročilu obhajal bogoslužje umivanja nog. Dostop do bazilike so varovale izraelske varnostne sile.

Kot vrhunec pravoslavnega velikonočnega slavja velja več kot 1.200 let staro bogoslužje 'svetega ognja' na veliko soboto. Po pravoslavnem verovanju se bo na nepojasljiv način prižgal plamen v kapeli, ki jo tamkjašnji verniki častijo kot Kristusov grob. Plamen ognja bodo kasneje razdelili med verniki v napolnjeni baziliki in po ulicah starega mestnega jedra. Policisti računajo, da se bo obreda z ognjem udeležilo okoli 20.000 romarjev, množico obiskovalcev pa bo urejalo več kot dva tisoč varnostnikov.

V zadnjih letih so policisti iz varnostnih razlogov dostop do jeruzalemske bazilike Božjega groba omejili na 10.000 obiskovalcev. Predstavniki tamkajšnjih kristjanov so zoper to omejitev ponovno protestirali. Predstavniki policije pojasnjujejo, da s pravoslavno Cerkvijo dobro sodelujejo in zavračajo očitke, da skušajo tamkajšnje kristjane izločiti iz velikonočnega praznovanja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh