Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Tako ponosna sva nate, Charlie«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 07. 2017 / 08:07
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Tako ponosna sva nate, Charlie«

»Tako ponosna sva nate, Charlie«

V zadnjem tednu življenja je Charlie Gard prejel zakrament svetega krsta.

Malo je enoletnih otrok, ki bi v tolikšni meri vplivali na svetovno dogajanje, toda Charlie Gard ljudem po svoji smrti zapušča dediščino srce parajočih dogodkov, s kakršnimi se, hvala Bogu, ni treba ukvarjati nepreglednemu številu staršev.



Kot sta sporočila starša 11-mesečnega Charlieja, je njun »čudoviti deček« boj z neozdravljivo boleznijo izgubil minuli petek, teden dni pred svojim prvim rojstnim dnem. Dan prej, v četrtek, 27. julija, so Charlieja prepeljali v enega izmed londonskih hospicev. Po dečkovi smrti je mama Connie Yates dejala: »Najinega čudovitega dečka ni več. Tako ponosna sva nate, Charlie.«

11-mesečni deček in njegova starša, Connie Yates in Chris Gard, so bili zadnje mesece v središču medijske pozornosti zaradi pravne bitke glede starševskih pravic in človekove pravice do življenja. Staršema ni bilo dovoljeno, da bi sinka odpeljala na poskusno zdravljenje v Združene države Amerike, prav tako pa je bila zavrnjena njuna prošnja, da bi zadnji teden življenja Charlie ob ustrezni paliativni oskrbi preživel na družinskem domu. Po mnenju lečečih zdravnikov bi bilo »tveganje nenačrtovanega in kaotičnega zaključka Charliejevega življenja povsem nepredstavljivo«.

Starša sta v zadnjem tednu Charliejevega življenja žalostna oznanila, da jima je bila odvzeta tudi možnost izbire, kako se posloviti od bolnega otroka. »Vse, kar si želiva, je nekaj mirnih trenutkov z najinim sinkom, brez bolnišnic, brez odvetnikov, brez sodišč, brez medijev – le nekaj kakovostnega časa s Charliejem, stran od vsega, da se lahko mirno in ljubeče posloviva od njega«, je Connie Yates izjavila dan pred Charliejevo smrtjo. »Večini ljudi nikoli ne bo treba preživljati tega, kar sva preživljala midva. Nobenega nadzora nisva imela nad življenjem najinega sinka in nobenega nadzora nimava nad njegovim slovesom. Pretresena sva, da nama po vsem, kar sva doživela, ni dovoljenega nekaj dodatnega časa z najinim sinkom.«



V tednu pred smrtjo je Charlie prejel zakrament svetega krsta. Starša sta že pred časom objavila njegovo fotografijo, na kateri drži svetinjico sv. Jude Tadeja, priprošnjika v stiskah in brezupnih zadevah.

Charliejeva zgodba je pritegnila mednarodno pozornost, med drugim sta staršema podporo ponudila tudi ameriški predsednik Donald Trump in papež Frančišek. V Londonu se je pred sodiščem vsak dan zbirala »Charliejeva vojska« (Charlie's Army), ki je starša neutrudno podpirala v njunih prizadevanjih za Charliejevo življenje. Vatikanska otroška bolnišnica Bambino Gesu je celo ponudila, da bo skrbela za neozdravljivo bolnega dečka. Starša sta za sinovo poskusno zdravljenje uspela zbrati poldrugi milijon evrov.

Papež Frančišek je na družbenih omrežjih Twitter in Instagram ob novici o Charliejevi smrti objavil naslednje besede: »Malega Charlieja izročam Očetu in molim za starša ter za vse, ki so ga imeli radi.« Staršema je sožalje izrazil tudi kardinal Nichols, westminstrski nadškof in predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa, ter jima zagotovil molitev tamkajšnje katoliške skupnosti.

Vir: CNA / Aleteia / Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh