Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taizejsko srečanje v Berlinu zaključeno s pozivom k solidarnosti

Objava: 03. 01. 2012 / 11:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Taizejsko srečanje v Berlinu zaključeno s pozivom k solidarnosti

Brat Alois kritično o ‘naraščajoči neenakosti celo znotraj premožnejših družb’ in o ‘nenadzorovanem izkoriščanju surovin na našem planetu’.

Ob zaključku 34. Evropskega srečanja mladih v Berlinu je ekumenska taizejska skupnost ponovno pozvala k solidarnosti po vsem svetu in k deljenju dobrin posebej v družbah, kjer na splošno gledano še ne prevladuje pomanjkanje. V sejemskih dvoranah je vodja bratske skupnosti, brat Alois, minulo soboto zvečer izrazil kritiko do ‘naraščajoče neenakosti celo znotraj premožnejših družb’.

Med zadnjo skupno večerno molitvijo v okviru srečanja je pred več tisoč udeleženci obsodil ‘nenadzorovano izkoriščanje surovin na našem planetu’. Vse to so po njegovem mnenju viri prihodnjih sporov, ki za prihajoče rodove predstavljajo težko hipoteko.

‘Pretresi v svetovnem gospodarstvu nam dajejo misliti,’ je dejal brat Alois. Rešitve zanje pa niso dosegljive le na tehničnem področju, pač pa tudi v načinu življenja. ‘Za prihodnost nas vseh je delitev materialnih dobrin neizogibna,’ je poudaril vodja taizejske skupnosti. V premožnejših družbah to zahteva tudi odpoved. Ljudje se moramo naučiti, da bomo zadovoljni z manj. Življenje v solidarnosti pa je najprej potrebno ponotranjiti.

Brat Alois se je Berlinčanom zahvalil za njihovo gostoljubje, saj je večina izmed okoli dvajset tisoč gostov iz drugih krajev in dežel lahko prenočevala pri zasebnih gostiteljih.
Evropskega srečanja mladih se je udeležilo okoli trideset tisoč mladih kristjanov iz sedemdesetih dežel, tudi iz Slovenije. V Berlin so prispeli minulo sredo, srečanje z molitvami, petjem in razpravami pa je trajalo pet dni. Prestop v novo leto so mladi preživeli v več kot stošestdesetih cerkvenih skupnostih v Berlinu in okolici. Tam so po nočni molitvi za mir s svojimi gostitelji obhajali ‘Praznik narodov’, v nedeljo pred odhodom pa so se udeležili še novoletnih bogoslužij.

Taizejska skupnost naslednje Evropsko srečanje mladih prireja ob koncu letošnjega decembra v italijanski prestolnici.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh