Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tabletka – prepovedan sad?

Za vas piše:
Klara Marija Keršič
Objava: 07. 12. 2013 / 13:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tabletka – prepovedan sad?

Škofijska strela je na Škofijski klasični gimanziji organizirala okroglo mizo o kontracepciji in splavu.

Gostje okrogle mize so bili zdravnik in bioetik dr. Urh Grošelj,farmacevtka mag. Anja Kastelic in direktorica zavoda ŽIV!M Katarina Nzobandora.Pogovarjali smo se o kontracepciji in splavu.

Ali kontracepcijaškodi?

Problem kontracepcije presega samo kontracepcijo. Ta je del družbešele 50, 60 let, povzročila pa je velike spremembe. Spolni odnos seje učinkovito ločil od razmnoževanja, tako se je v temelju spremenil odnos medmoškim in žensko, drugače dojemamo življenje v njegovih prvih fazah. V družbije zaradi rušenja zveze več ločitev, spolno prenosljivih bolezni in duševnihmotenj.

Kontracepcijske tabletke so abortivne, kar pomeni, da dospočetje prida, se pa zarodek ne more ugnezditi, ker tabletke tanjšajo stenomaternice. Zarodek propade, ženska pa niti ne ve, da je bila noseča.

Na množično uporabo kontracepcije ima velik vpliv družba.Liberalni del nje ustvarja javno mnenje, ki je večkrat strokovno povsem zgrešeno,v ozadju pa gre predvsem za denar. Kontracepcija je lahko dostopna, mladoletnijo dobijo brez vednosti staršev. Napačna je spolna vzgoja, navadno gre le zaseznanitev z načini kontracepcije, dejstvo pa je, da zgodnja spolnost presegapsihološko zrelost. Uporaba tabletk vpliva tudi na odnos do telesa. Dekle se stem, ko vzame tabletko, zaščiti. Pred kom? Pred fantom? Zakaj je potem z njim?Pred lastnim telesom? Je v njenem telesu kaj nevarnega?

Potrebno je poslušati svoje telo, da vemo za meje, ki sipostavljene vanj. Le tako bomo znali prepoznati pravi čas za spolnost. Gre zaveliko stvar in prav je, da je utemeljena na ljubezni in zvestobi.

Je splav rešitev?

Premalo je, da splavu rečemo zgolj DA/NE. Potrebno je pogledati na vse -  na mamo, na otroka, ostale družinske člane inmedicinsko osebje.

Splav je vedno nevaren, že zato, ker umre otrok. Fizične inpsihične posledice pa ima tudi mama. Po splavu je ženska manj plodna. Pogostiso prividi, prisluhi,večkrat sanjajo otroke, lahko pride tudi do ločitve. Čeima že otroke, jo stalno spremlja občutek, da ne zmore biti dobra mama. Ženskese po splavu pogosto zatečejo v karierizem, moški pa v adrenalinske športe.

Paradoks je, da se lahko splav v določenih okoliščinahizvaja tudi v 22./23. tednu nosečnosti, ko lahko nedonošenčke že rešimo.

Pri nas gre za splav letno približno 2. 160. 000 evrov, duševnih stisk, ki jih povzroči, paseveda sploh ne moremo opisati z denarjem. Potrebno bi bilo urediti obvezno svetovanje za ženske,ki se odločajo za splav, jim dati čas za razmislek in jim zagotoviti socialnoin ekonomsko varnost. Slovenija mora postati prostor, kjer se bo ženskapočutila dovolj varno, da obdrži otroka. Kot družba se moramo zavedatiizjemnega dostojanstva, vrednosti in lepote vsakega človeka, pa četudi je ta šemajhen.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh