Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ta veseli dan kulture: Številne prireditve in prenovljeni Fran

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 03. 12. 2022 / 11:50
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2022 / 13:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ta veseli dan kulture: Številne prireditve in prenovljeni Fran
FOTO: Ivo Žajdela

Ta veseli dan kulture: Številne prireditve in prenovljeni Fran

V Sloveniji danes praznujemo dan odprtih vrat slovenske kulture, poimenovan Ta veseli dan kulture. Ministrstvo za kulturo je dan odprtih vrat prvič organiziralo leta 2000, v naslednjih dveh desetletjih pa je vse bolj pridobival veljavo. Tako sedaj na ta dan na široko odprejo vrata številne kulturne ustanove in obiskovalce povabijo na brezplačne kulturno umetniške dogodke.

Pregled dogodkov po vsej Sloveniji

Program dogodkov obsega gledališke in plesne predstave, koncerte, filmske projekcije, predavanja, delavnice, vodenja in številne druge prireditve.

Seveda ste lepo vabljeni, da se udeležite katerega izmed dogodkov. Celoten seznam je dostopen na tej povezavi.

Med drugim si tako lahko ogledate Škrabčevo knjižnico in samostansko cerkev na Kostanjevici v Novi Gorici. Voden ogled Škrabčeve knjižnice bo ob 10.00, 13.00 in 15.00, voden ogled po samostanski cerkvi ob 11.00, 14.00 in 16:00.

Do 18. ure ste dobrodošli tudi v Narodni galeriji, ob 16. uri pa si lahko v Tehniškem muzeju v Bistri vodeno ogledate razstavo O Svetlobi.

Prenovljeni Fran

Na ta veseli dan kulture pa prihaja tudi prenovljeno spletišče Fran. E-Slovarju slovenskega knjižnega jezika in ePravopisu, rastočima slovarjema, ki popisujeta sodobni slovenski knjižni jezik, se pridružuje še zgodovinski Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja (eSSKJ16), ki bo tako kot drugi rastoči slovarji vsako leto prinašal podatke o novih besedah. Velika pridobitev za vse, ki jih zanima zgodovina slovenskih besed, je tudi obsežni slovar besed Hipolita Novomeškega iz let 1711 in 1712, ki je zdaj dostopen v obliki iskalnika po skenirani kartoteki, ki jo je pripravil Jože Stabej.

Rastoči spletni Slovar slovenskega knjižnega jezika eSSKJ je tako letos bogatejši za skoraj 500 slovarskih sestavkov enobesednih iztočnic različnih besednih vrst, 176 slovarskih sestavkov, ki opisujejo stalne besedne zveze, in 82 slovarskih opisov frazeoloških enot.

V osveženem slovenskem pravopisu pa so veliko pozornost posvetili predvsem slovenskim, poslovenjenim in tujim zemljepisnim imenom. To so imena krajev, pri katerih imajo uporabniki težave zaradi zapisa, tvorbe pridevnikov in prebivalskih imen ali rabe predlogov v ali na (npr. Ajdovščina, Bele Vode, Drensko Rebro), imen objektov in stavb v Sloveniji (npr. Nebotičnik, Navje, Slovenika). Iz podobnih pravopisnih razlogov so obravnavana tudi izbrana imena pokrajin (npr. Anžu, Posotelje, Kujavija), nekrajevna imena (npr. Baška grapa, Osojščica, Udin boršt). Velika pozornost je posvečena tudi prevzemanju besed iz drugih jezikov v slovenščino.

Nalaganje
Nazaj na vrh