Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ta nedelja bo žegnanjska

Za vas piše:
K. C.
Objava: 23. 10. 2015 / 09:19
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ta nedelja bo žegnanjska

Ta nedelja bo žegnanjska

V Cerkvi na Slovenskem bomo v nedeljo, 25. oktobra 2015, obhajali žegnanjsko nedeljo. Kakšen je njen pomen?

Ob posvetitvi dozidane in obnovljene župnijske cerkve sv. Ilja (Egidija) v Šentilju pri Mislinji leta 2011, foto: Jože Pavlič

V Cerkvi na Slovenskem bomo v nedeljo, 25. oktobra 2015, obhajali žegnanjsko nedeljo. Kot so pojasnili pri SŠK, na ta dan, nedeljo pred praznikom vseh svetih, praznujejo posvetitev vse tiste cerkve, za katere pravega datuma posvetitve ni več mogoče določiti. Obletnico lahko praznujejo tudi druge posvečene cerkve, zlasti starejše. Župnija za stalno določi, ali se bo omenjeno praznovanje obhajalo na žegnanjsko nedeljo ali lahko izbere kateri drugi datum, povezan s cerkvijo.
Posvečena cerkev obhaja pravo obletnico posvetitve na sam dan posvetitve oz. na nedeljo prej ali pozneje, če je to ena izmed navadnih nedelj, torej na najbližji dan, ki ni (slovesni) praznik.

Posvečene župnijske in podružnične cerkve imajo slovesni praznik posvetitve, če pravi datum ni znan, na že omenjeno žegnanjsko nedeljo, sicer pa ob prazniku zavetnika ali na godovni svetnika ali blaženega, katerega posmrtni ostanki so shranjeni ali pokopani v cerkvi. Ob tem sta v cerkvi maša in molitveno bogoslužje.



Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh