Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svojevrstna dežela

Za vas piše:
Igor Grdina
Objava: 04. 01. 2023 / 13:20
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 13:23
Svojevrstna dežela
Igor Grdina. FOTO: Primož Lavre

Svojevrstna dežela

Pred časom se je v Ljubljani pojavil napis: Demokracija je glagol. Izobešen je bil na stavbi, ki jo uporablja za raziskovanje slovenskega jezika skrbeča znanstvena ustanova. Zdi se, da so vzbujevalci pozornosti hoteli posnemati Borisa A. Novaka, ki je ob plimi covidne pandemije v svojih pouličnih produkcijah za glagol razglašal svobodo.

Pesniki so pač od nekdaj živeli od udejanjanja pravice do svojevrstnega razumevanja stvari in pojavov, nekateri pa tudi od šokiranja ljudi.

A razglašanje svobode in demokracije za glagol je dvorezno: ta besedna vrsta res označuje dejanje oziroma stanje, dogajanje in zaznavanje, vendar izhaja iz staroslovanskega pomenskega polja govorjenja. Svoboda in demokracija pa sta zagotovo veliko več kot le besedi. Zdaj pa se nas prepričuje, da sta zgolj to! Mar res ne vemo več, kako je Shakespearov Hamlet označil nezavezujočnost verbalizma? Z znamenito formulo: Besede, besede, besede!

Pesnik prevzame tveganje nerazumevanja sam. Drugače pa je z znanstvenimi ustanovami: če namesto jasnosti delajo zmedo, razžirajo lastno poslanstvo in ustvarjajo breztalni javni prostor. Tam, kjer bi morala biti zanesljivost, je poskrbljeno za meglenost, neopredeljivost in protejskost. In to tistih, ki jim poklic nalaga razjasnjevanje in natančnost, ne moti! Nasprotno: imenitno se jim zdi, da s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh