Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švicarska garda dobi novo kasarno

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 10. 2019 / 09:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2024 / 16:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Švicarska garda dobi novo kasarno
FOTO: Vatican Media

Švicarska garda dobi novo kasarno

Novi prostori predvidoma na voljo do leta 2027; v teh dneh je izobraževanje začelo 14 rekrutov.

Papeška švicarska garda naj bi do leta 2027 dobila nove prostore v Vatikanu. Načrte za gradnjo novega objekta je minuli konec tedna javnosti predstavila »Ustanova za obnovo kasarne Papeške švicarske garde« v švicarskem Solothurnu. Po navedbah spletnega portala kath.ch je arhitekturna pisarna iz Ticina predstavila osnutke in načrte, o katerih se je doslej že izčrpno posvetovala z vatikansko upravo.

Zaradi povečanja števila gardistov s 110 na 135 mož in zaradi »družini prijaznejšega podjetja« - gardisti se lahko po novem po petih letih službovanja poročijo in si ustvarijo družino – papeževa »vojska« potrebuje več prostora. Tri stare kasarne iz 19. stoletja so po besedah poveljnika garde Christopha Grafa občutno premajhne. Zaradi pomanjkljive izolacije in slabih gradbenih materialov so prostori vlažni in raziskava iz leta 2017 je pokazala, da je gradnja nove kasarne več kot smiselna.

Vas iz zabojnikov sredi Vatikanskih vrtov?

Na trenutnem ozemlju garde med Trgom sv. Petra in vrati sv. Ane bosta namesto dosedanjih treh zrasli dve novi zgradbi, ki bosta sicer postavljeni na osnovi temeljev stare kasarne, vendar bosta višji. Na strehi naj bi namestili sončne celice. Zaenkrat še ni določeno, kje bodo gardisti in njihove družine bivali med gradbenimi deli. Ostati morajo na omejenem ozemlju Vatikana, zato je ena od možnosti tudi začasna vas iz zabojnikov v Vatikanskih vrtovih.

Stroški novogradnje naj bi po prvih ocenah znašali 55 milijonov švicarskih frankov oz. 50 milijonov evrov. Večino denarja naj bi nabrali z darovi.

V teh dneh je izobraževanje začelo 14 rekrutov

Ta teden je izobraževanje začelo 14 rekrutov švicarske garde. Po navedbah poveljstva naj bi gardisti svojo službo nastopili 1. decembra. Dotlej bodo mladeniči v prvih treh tednih spoznali nove ljudi in prostore ter svoje službene obveznosti, opravili pa bodo tudi začetni tečaj italijanskega jezika.

Sledilo bo urjenje v Švici, pri policiji kantona Ticino v Isonu. Tam bodo na programu psihologija, pravo, prva pomoč, streljanje, taktično vedenje in varnostno urjenje. Sredi novembra naj bi se rekruti vrnili v Vatikan in tam zaključili izobraževanje.

Slovesna prisega novih gardistov je tradicionalno 6. maja, ko se garda spominja napada na Rim, znanega pod imenom »Sacco di Roma«. Takrat je herojske smrti umrlo 147 vojakov, ki so leta 1527 med ropanjem Rima branili papeža Klementa VII.

Vir: Kathpress / Vatican News

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh