Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveža limonada od Jezusa? [RAZLAGA EVANGELIJA]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 04. 08. 2024 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2024 / 15:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveža limonada od Jezusa? [RAZLAGA EVANGELIJA]
»Množica, ki pride k Jezusu, ker so doživeli pomnožitev kruha in rib v puščavi, si želi še več. Še bi jedli. Morda dobimo tokrat še kaj vina ali svežo limonado …« FOTO: Tatjana Splichal

Sveža limonada od Jezusa? [RAZLAGA EVANGELIJA]

Na 18. nedeljo med letom nam Jezus v evangeljskem odlomku sporoča, da je On kruh življenja, duhovnik Simon Potnik pa nas v razlagi evangelija nagovarja, naj se vendar odzovemo Jezusovemu povabilu. Najmlajše v video posnetku tokrat nagovarja duhovnik Mitja Markovič.

Prvo berilo: Bog obljubi za ljudstvo kruh z neba, 2 Mz 16,2–4.12–15; Ps 78;
drugo berilo: V Kristusu postanemo novi ljudje, Ef 4,17.20–24

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 6,24–35)

Ko je tisti čas množica videla, da tam ni ne Jezusa ne njegovih učencev, so sami stopili v čolne, odpluli v Kafarnáum in iskali Jezusa. Ko so ga našli na drugi strani jezera, so mu rekli: »Rabi, kdaj si se znašel tukaj?« Jezus jim je odgovoril in rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Ne iščete me zato, ker ste videli znamenja, ampak ker ste jedli kruh in se nasitili. Ne delajte za jed, ki mine, temveč za jed, ki ostane za večno življenje in vam jo bo dal Sin človekov; nanj je namreč vtisnil pečat Oče, Bog.« Tedaj so mu rekli: »Kaj naj storimo, da bomo delali Božja dela?« Jezus je odgovoril in jim dejal: »Božje delo je to, da verujete v tistega, ki ga je on poslal.« Rekli so mu: »Kakšno znamenje torej delaš, da bomo videli in ti verjeli? Kaj počneš? Naši očetje so jedli mano v puščavi, kakor je pisano: Kruh iz nebes jim je dal jesti.« Jezus jim je dejal: »Resnično, resnično, povem vam: Ni vam Mojzes dal kruha iz nebes, ampak moj Oče vam daje resnični kruh iz nebes. Božji kruh je namreč tisti, ki prihaja iz nebes in daje svetu življenje.« Tedaj so mu rekli: »Gospod, vselej nam daj tega kruha!« Jezus jim je dejal: »Jaz sem kruh življenja. Kdor pride k meni, gotovo ne bo lačen, in kdor vame veruje, gotovo nikoli ne bo žejen.«

Video razlaga za otroke


Darovalec življenja

Piše: Simon Potnik

Danes stopamo z Izraelci pod svobodnim soncem. Po stoletjih suženjstva so osvobojeni. Uresničujejo se sanje mnogih rodov pred njimi, oni pa obupavajo. Nimajo hrane ne vode …

Toda saj so malo nazaj na lastne oči videli, kako jih Bog pelje skozi Rdeče morje po kopnem, sami so videli, kako je uničil močno vojsko, ki je dirjala za njimi, sami so doživeli nadloge in celo morijo v Egiptu, njim pa je bilo prizaneseno! Kako šibek je človeški spomin, kako slabotna je vera. In Bog jim pošlje mano za kruh in prepelice za meso. Ne za en dan, ne za praznike, ne do birme. Hrani jih do roba obljubljene dežele. Štirideset let so jedli angelski kruh, smo molili v današnjem psalmu. Rečemo »dober kot kruh«. Pa vseeno se posuši, pokvari ali hrani samo do roba. Zato nas Pavel drzno vabi, da odložimo starega človeka. Ta novi človek bo jedel kruh življenja in bo živel.

Duhovnik Simon Potnik. FOTO: Siniša Kanižaj

Biti z njim

Množica, ki pride k Jezusu, ker so doživeli pomnožitev kruha in rib v puščavi, si želi še več. Še bi jedli. Morda dobimo tokrat še kaj vina ali svežo limonado. Jezus pa jim odgovarja na njihovo globlje vprašanje: kdo on v resnici je. Njegove besede postanejo stopinje v življenje, njegovo ime pa je darovalec življenja. Zagotavlja, da ob njem nihče ne bo žejen in ne lačen. Kakor je učence učil in množice vzgajal, tako nas danes nagovarja, da za njim ne hodimo, ker bi ga prosili tega in onega. Želi, da vanj verujemo, to pomeni, da smo z njim. Sicer smo samo njegovi naročniki, samo tisti, ki so poravnali neko ubogo naročnino, zdaj pa bi radi vsaj malo ugodnosti in popustov.

Morda nas čaka večji čudež, kakor je bil ta, da je nasitil 5.000 mož. Čudež, da se je prebudila tvoja in moja vera vanj.

Odločitev zanj

Ko se ob prvi stiski spet zapletemo v godrnjanje kot Izraelci v puščavi, nas osvobaja Jezusovo zagotovilo in on sam. Kar ne moremo verjeti, da je On lahko kruh življenja. Kaj vse nas navdušuje, tolaži in hrani. Jezus pa nas vabi, še vedno usmiljeno, pa vendar vedno bolj odločno in konkretno. Povabilo, naj pridemo k njemu vsi, ki se trudimo in smo obteženi, bo kmalu še edina možna izbira. Simpatizirati z njim, vpisati otroke k verouku za vsak slučaj, moliti k njemu, ko tako čutimo, ni dovolj.

Saj se še spomnimo Nikodema, ki v noči vprašanj z Jezusom na stara leta odkriva vero na novo rojenega, in Samarijanke, ki je ob polnem vodnjaku vode žejna življenja. Oba sta izbrala Jezusa in to današnje sledenje množice, ki bo počasi odpadala, tudi nas izziva, da se odločimo zanj, dokler je še čas. Morda nas čaka večji čudež, kakor je bil ta, da je nasitil 5.000 mož. Čudež, da se je prebudila tvoja in moja vera vanj. Čudež navdušenja nad življenjem z Bogom.

Nalaganje
Nazaj na vrh