Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan medijev o lažnih novicah in novinarstvu miru

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 02. 10. 2017 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovni dan medijev o lažnih novicah in novinarstvu miru

Znana je tema 52. svetovnega dne sredstev družbenega obveščanja.

Papež Frančišek je za 52. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, ki ga bomo obhajali na nedeljo, 13. maja 2018, izbral temo iz Janezovega evangelija: »Resnica vas bo osvobodila« (Jn 8,32). Lažne novice in novinarstvo miru., poroča Radio Vatikan.



Tema, ki jo je izbral sveti oče, se dotika problematike »lažnih novic« ali »fake news«, torej neosnovanih informacij, ki povzročajo vedno večjo polarizacijo mnenj. Pogosto gre za namerno izkrivljanje dejstev z namenom učinkovanja na osebno in kolektivno obnašanje. V kontekstu, v katerem so se začela velika spletna podjetja in ustanove soočati s tem pojavom, želi tudi Cerkev ponuditi razmišljanje o vzrokih, logiki in posledicah napačnih informacij v medijih in s tem spodbujati profesionalno novinarstvo, ki vedno išče resnico in s tem posledično novinarstvo miru, ki pospešuje razumevanje med ljudmi.

Svetovni dan sredstev družbenega obveščanja je edini svetovni dan, ki ga je ustanovil II. vatikanski koncil (Inter Mirifica, 1963) in ga na pobudo škofov obhajajo v številnih deželah na nedeljo pred binkoštmi. Besedilo poslanice svetega očeta za 52. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja bo tradicionalno objavljeno na god sv. Frančiška Saleškega, zavetnika novinarjev, 24. januarja 2018.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.) / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Novo
V nevarnem objemu morja
Proza
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh