Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovna salezijanska konferenca »Oblikovanje jutrišnjega dne«

Za vas piše:
Maja Borlinič Gačnik
Objava: 09. 08. 2024 / 12:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2024 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovna salezijanska konferenca »Oblikovanje jutrišnjega dne«
Konference v Rimu so se udeležili tudi predstavniki iz Slovenije. FOTO: Arhiv slovenskih udeležencev

Svetovna salezijanska konferenca »Oblikovanje jutrišnjega dne«

Od 1. do 7. avgusta 2024 je na Salezijanski papeški univerzi v Rimu potekala salezijanska konferenca, posvečena družbenemu komuniciranju pod naslovom »Shaping Tomorrow« (sl. »Oblikovanje jutrišnjega dne«). Zbralo se je okoli 200 udeležencev z vsega sveta.

Iz Slovenije smo se dogodka udeležili Marko Suhoveršnik, dr. Maja Borlinič Gačnik in mag. Andrej Baligač. V spodnjih vrsticah poročamo o glavnih tematikah in zaključkih srečanja.

Digitalna kultura in umetna inteligenca – izzivi in priložnosti za Cerkev

Osrednja tema konference je bila digitalna kultura in vpliv umetne inteligence, kar je odražalo globoko zavedanje salezijanske družbe o nujnosti priprave na prihodnost. Fabio Pasqualetti, dekan Fakultete za komunikacijo Salezijanske papeške univerze, je izpostavil, kako se Cerkev sooča s tehničnimi, socialnimi in političnimi izzivi nove digitalne dobe. Poudaril je, da mora komunikacija v Cerkvi ostati zvesta svojemu poslanstvu – služiti človeškim srečanjem in dialogu, ne glede na tehnološki napredek.

Komunikacija v Cerkvi mora ostati zvesta svojemu poslanstvu. FOTO: Arhiv slovenskih udeležencev

Komunikacija z mladimi – pristnost in vključevanje generacij Z in Alfa

Posebna pozornost je bila posvečena komunikaciji z mlajšimi generacijami, predvsem z generacijama Z in Alfa, ki sta in še odraščata v digitalnem svetu. Govorniki, kot sta redovnica Xiskya Valladares, digitalna misijonarka, in Mark McCrindle, so poudarili, da je za učinkovito komuniciranje s temi generacijami treba razumeti njihov jezik, vrednote in pričakovanja. Valladares je opozorila na pomen takojšnjega odziva in pristnosti, McCrindle pa je spodbudil k poglobljenemu razumevanju in povezovanju z mladimi preko sodobnih tehnologij.

Migracije, begunci in etična komunikacija

Med temami konference je bilo tudi vprašanje migracij in beguncev ter etična odgovornost pri komuniciranju o teh občutljivih temah. Maurizio di Schino in Laura Wagner-Meyer sta izpostavila potrebo po zgodbah, ki poudarjajo človečnost in empatijo, ter opozorila na nevarnost neustrezne rabe besed, ki lahko povečujejo predsodke. Posebej ganljivo je bilo pričevanje begunca Duclerja iz Kameruna, ki je udeležencem predstavil svojo težko pot do novega začetka v Italiji.

Laura Wagner-Meyer je izpostavila pomen zgodb, ki poudarjajo človečnost in empatijo. FOTO: Arhiv slovenskih udeležencev

Obisk vatikanskega dikasterija za komunikacijo in srečanje z dr. Natašo Govekar

Poseben del konference je bil tudi obisk vatikanskega dikasterija za komunikacijo, kjer smo udeleženci spoznali delovanje tega cerkvenega medija. Srečanje z dr. Natašo Govekar, direktorico Oddelka za teološko pastoralo, in msgr. Luciem Adriánom Ruizom, tajnikom dikasterija, nam je pokazalo pomen pastoralne dimenzije v komunikaciji in poudarilo vlogo dikasterija pri povezovanju z verniki po vsem svetu.

Obisk vatikanskega dikasterija za komunikacijo. FOTO: Arhiv slovenskih udeležencev

Gradimo prihodnost z odgovornostjo in vero

Konferenca »Shaping Tomorrow« je ponudila bogato izmenjavo znanja in izkušenj, s posebnim poudarkom na nujnosti odgovorne komunikacije v digitalnem svetu. S poudarkom na vzgoji in evangelizaciji mladih, vključevanju ranljivih skupin ter ohranjanju pristnosti in etike v komunikaciji, je dogodek navdihnil udeležence, da z zaupanjem in vero gradimo boljšo prihodnost.

Konferenca je ponudila izmenjavo znanja in izkušenj. FOTO: Arhiv slovenskih udeležencev

Za salezijansko družino, ki deluje na vseh celinah, je ta konferenca pomenila pomembno prelomnico. Z zavedanjem o izzivih, ki jih prinaša digitalna doba, in z globoko vero v moč evangelija, smo udeleženci odšli odločeni, da bomo še naprej pričevali in komunicirali skozi resnico, pravičnost in ljubezen.

Nalaganje
Nazaj na vrh