Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetništvo Karla Acutisa potrjeno, kdaj bo kanonizacija?

Za vas piše:
P. G.
Objava: 02. 07. 2024 / 10:33
Oznake: Papež, Svetniki, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2024 / 11:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetništvo Karla Acutisa potrjeno, kdaj bo kanonizacija?
Papež in kardinali so na konsistoriju odobrili kanonizacijo 15 novih svetnikov. FOTO: Vatican Media

Svetništvo Karla Acutisa potrjeno, kdaj bo kanonizacija?

Konec maja smo poročali, da je papež Frančišek potrdil čudež, ki naj bi se zgodil na priprošnjo bl. Karla Acutisa, in čudež, pripisan bl. Giuseppeju Allamanu, ter odobril kanonizacijo enajstih sirskih mučencev. Kako se zgodba nadaljuje?

Obenem s potrditvijo čudežev in odobritvijo kanonizacije sirskih mučencev je papež v objavljenem odloku napovedal, da bo sklical konsistorij kardinalov, ki bo razpravljal o kanonizaciji svetniških kandidatov.

Preberite tudi: Mučenci iz Damaska na poti v občestvo svetnikov

Konsistorij je bil v vatikanski apostolski palači sklican za včerajšnji dan in kardinali so z glasovanjem odobrili kanonizacijo vseh 15 obravavanih oseb, med njimi tudi bl. Karla Acutisa (1991–2006), ki bo tako postal prvi svetnik iz generacije milenijcev.

Kdo so še drugi novi svetniki?

Največja skupina novih svetnikov je bila leta 1860 med sirsko državljansko vojno mučeniško umorjena v Damasku v Siriji in je znana kot »mučenci iz Damaska« oz. »sirski mučenci«. Med njimi so p. Manuel Ruiz López, njegovih sedem tovarišev iz reda manjših bratov ter Abdel Moati, Frančišek in Rafael Massabki, trije maronitski laiki. Vseh 11 je bilo v noči na 9. julij 1860 med molitvijo v cerkvi ubitih iz sovraštva do vere.

Relikvije sirskih mučencev. FOTO: custodia.org 

Odobrena je bila tudi kanonizacija dveh Italijanov – p. Giuseppeja Allamana in s. Elene Guerra. P. Allamano je ob začetku 20. stoletja ustanovil misijone Družbe Consolate, s. Elena Guerra pa je svoje življenje posvetila izobraževanju deklet in konec 19. stoletja ustanovila Kongregacijo oblatov Svetega Duha, skupnost redovnic, ki so bolj znane kot sestre sv. Zite.

P. Allamano, s. Elena Guerra in s. Marie-Léonie Paradis. FOTO: Wikimedia Commons

Konzistorij je potrdil še kanonizacijo v Kanadi rojene redovnice s. Marie-Léonie Paradis (roj. Virginie-Alodie Paradis), ki je na začetku 20. stoletja ustanovila Kongregacijo malih sester Svete družine.

Kdaj bo težko pričakovana kanonizcija?

Imena teh 14 novih svetnikov bodo na seznam svetnikov vpisana v nedeljo, 20. oktobra 2024. Glede najtežje pričakovane kanonizacije bl. Karla Acutisa pa je papež včeraj dejal le, da se bo zgodila »na datum, ki bo določen«.

Kdaj bo bl. Karel Acutis uradno zamenjal naziv? FOTO: Arhiv Družine

Iz Vatikana so doslej sporočili, da bo Acutis za svetnika najverjetneje razglašen v jubilejnem letu 2025. Glede na to pa, da je papež Frančišek 24. junija namignil, da bo tudi bl. Peter Jurij Frassati (1901–1925) »kmalu postal svetnik«, se že pojavljajo ugibanja, da bi lahko bila oba mlada Italijana kanonizirana skupaj.

Nalaganje
Nazaj na vrh