Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Viktorin Ptujski

Objava: 30. 10. 2015 / 10:11
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Viktorin Ptujski

Sveti Viktorin Ptujski

Sveti Viktorin Ptujski, škof in mučenec



O Viktorinu ni znanih veliko zgodovinskih dejstev, razne tega, kar je o njem povedal sv. Hieronim, ki ga je moral zelo ceniti, saj ga je imel za svojega predhodnika in vzornika. Kajti o Viktorinu govorijo predvsem njegova dela, s katerimi je oral ledino na področju razlage svetopisemskih knjig; številni so jih uporabljali, navajali in predelovali.

Ime: Izhaja iz latinske besede victor v pomenu »zmagovalec« ali glagola vinco, ki pomeni »zmagati«.
Rodil se je v 3. stoletju, okoli leta 240,

umrl pa 2. novembra 303 na Ptuju (Petovio).

Družina: O njegovem izvoru obstajajo različne teze: po eni naj bi prišel z vzhoda, iz Grčije, saj pravi sv. Hieronim, da je bolje znal grško kot latinsko. Po drugi domnevi pa naj bi bil domačin.

Škofija: Petovio, Ptuj je bil v 3. stoletju največje in najpomembnejše rimsko mesto: z okolico je imelo okoli 30.000 prebivalcev (več kot London in Dunaj). V tem času naj bi bila tu ustanovljena tudi škofija, podrejena oglejskemu patriarhatu. Prvi znani škof je sv. Viktorin.

Nasledniki: Med Viktorinovimi nasledniki so omenjeni še: Aprijan (343), Marko (381), Julij Valens (381). Leta 2000 je bil Ptuj vzpostavljen kot sedež naslovnega škofa. Do leta 2006 je bil njegov naslovni škof Anton Stres, danes pa ta naziv nosi češki pomožni škof Pavel Posád.

Kreposti: Bil je neustrašenega in plemenitega značaja, zelo izobražen in vzornega življenja.

Dela: Napisal je razlage ali komentarje k prvim trem Mojzesovim knjigam, k preroku Izaiju, Ezekijelu in Habakuku, k Pridigarju in Visoki pesmi, razlago Matejevega evangelija in knjige Razodetja. Pripisujejo mu spis Proti krivovercem, v latinskem jeziku pa so se nam ohranili spisi O ustvarjanju sveta in Razlaga Razodetja.

Življenjepis: O svetem Viktorinu Ptujskem prvi poroča sv. Hieronim v svoji knjigi O odličnih možeh.

Mučeništvo: Tudi glede mučeništva obstajata dve domnevi: po eni naj bi umrl v času pred Dioklecijanovimi preganjanji pred letom 304, po drugi pa prej, pod Numerijanovimi preganjanji v letih 283–284. Kaj se je zgodilo z njegovimi svetniškimi ostanki, ni znano. Nepreverjena ostaja trditev, da naj bi jih prenesli v Rim.

Zavetnik: svoje škofije.

Upodobitve: Upodabljajo ga v škofovski obleki s palmovo vejo in mečem v roki.

Pri nas: Njegovi spisi so v slovenskem prevodu z naslovom Razlaga Razodetja in drugi spisi izšli leta 1999. Že prej pa so o njem pisali, leta 1888 je izšel pregled slovstva v knjigi škofa dr. Mihaela Napotnika Sv. Viktorin, škof ptujski.
Goduje: 3. novembra.

Misel: »Ni namreč dovolj, da drevo živi in zeleni, sadu pa nima. Tako ni dovolj imenovati se kristjan in se za kristjana priznavati, ne pa imeti kristjanovih del.«

Nazaj na vrh