Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Urban ima novo streho

Za vas piše:
Jure Ferlan
Objava: 17. 06. 2024 / 07:18
Oznake: Dogodek, Maša, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2024 / 07:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Urban ima novo streho
Cerkev je bila polna, zato je marsikdo mašo spremljal zunaj. FOTO: Jure Ferlan

Sveti Urban ima novo streho

Na sončno nedeljo, 16. junija, je bil za podružnično cerkev svetega Urbana na istoimenskem hribu nad Gorenjo Dobravo v župniji Trata – Gorenja vas vesel in pomemben dan. Med slovesno dopoldansko mašo je ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik ob somaševanju domačega župnika Marjana Lampreta blagoslovil obnovitvena dela, ki so obsegala celotno novo leseno ostrešje z novo kritino in izvedenim cementnim protipotresnim vencem na zidovju ter nov oplesk na cerkvi in zvoniku.

Z obnovitvenimi deli je cerkev na slikoviti legi, s katere je vidna daleč naokrog po Poljanski dolini in okoliškem hribovju, zažarela v sveži podobi. Menjava ostrešja je bila nujna, saj je bilo dosedanje že povsem dotrajano in se je zaradi zamakanja na cerkvi že delala škoda. Svoje je naredilo še lansko poletno neurje, ko je močan piš vetra s cerkve odnesel pločevino ob zvoniku in dobršen del opečne kritine. Na pobudo in v organizaciji ključarja Stanislava Andreuzzija ter ob podpori župnika so krajani iz soseske sv. Urbana, ki obsega naselja Bačne, Gorenja Dobrava, Todraž in Žirovski vrh sv. Urbana, stopili skupaj in začeli s pripravami na delo. Številni darovalci po posameznih gospodinjstvih so velikodušno podprli veliko investicijo z denarnimi darovi.

Škof Jamnik je po maši blagoslovil ostrešje in prepleskano fasado. FOTO: Jure Ferlan

Svoj delež je primaknila tudi občina Gorenja vas – Poljane, veliko, predvsem mlajših moških, pa je sodelovalo s prostovoljnim delom, s čimer so znižali delovne stroške. Na pomoč so priskočile tudi gospodinje in bližnje gostišče s pripravo hrane za delavce. V veliko pomoč ključarju pri organizaciji in izvedbi zahtevnega dela, saj cerkev stoji na težko dostopnem strmem hribu in je treba tja vse, tudi vodo, zvoziti, je bil mladi cerkovnik Matic Kavčič, ki sicer skrbi tudi za edino ohranjeno mežnarijo v župniji. Streha je bila izdelana že v lani, beljenje fasade pa letos. Pred samo slovesnostjo so domačini skrbno očistili celotno cerkev in okolico, ter jo estetsko okrasili. Temeljito so bili očiščeni tudi zgodnjebaročni oltarji iz 17. stoletja. Glavni je seveda posvečen svetemu Urbanu, zavetniku vinogradnikov, saj so bili v okolici v srednjem veku v časih gospostva freisinških škofov vinogradi, a so jih pred dobrimi štirimi stoletji zaradi ohladitve podnebja opustili. Na to spominja tudi ime sosednje vasi Vinharje. V zadnjih desetletjih je tu pomembna sveta Barbara, ki ji je posvečen levi stranski oltar, saj je neposredno pod hribom svetega Urbana v naselju Todraž deloval rudnik urana Žirovski vrh. Že prek treh desetletij se nekdanji rudarji in uslužbenci rudnika tu zbirajo k maši ob njenem godu.

Po maši je sledilo druženje ob postrežbi domačinov. FOTO: Jure Ferlan

Mašo so z izbranim petjem obogatili člani tratarskega mešanega cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom zborovodja Romana Ažbeta in organista Žana Mahniča, s pritrkovanjem pa domači pritrkovalci. Po končani nedeljski slovesnosti je na jasi pred cerkvijo sledilo ljudsko slavje ob pogostitvi, ki so jo pripravili domačini.

Nalaganje
Nazaj na vrh