Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti trije kralji obiščejo novorojenega Jezusa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 01. 2021 / 08:28
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2021 / 14:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti trije kralji obiščejo novorojenega Jezusa

Sveti trije kralji obiščejo novorojenega Jezusa

Tri modre od 6. stoletja naprej poznamo po imenih Gašper, Miha in Boltežar.

FOTO: Jože Potrpin

Sveti trije kralji so tradicionalni del vsake božične zgodbe. Evangelij po Mateju pa v resnici govori o »modrih z Vzhoda«. Kot poroča avstrijski Kathpress, ni povsem jasno, zakaj so v ljudskem izročilu postali kralji.

Kaj o svetih treh kraljih piše Sveto pismo?

Evangelij po Mateju v različnih prevodih pripoveduje o modrih, magih ali zvezdogledih z Vzhoda, ki so sledili razporeditvi ozvezdij in prek Jeruzalema prispeli v Betlehem, ker so iskali novorojenega judovskega kralja. Našli so ga v hlevu in Detetu Jezusu podarili zlato, kadilo in miro. Cerkveni učitelj Origen (ok. 185 do 255 po Kr.) je o treh modrih pisal na podlagi treh darov. Cerkveni učitelj Tertulijan (ok. 160 do 225) navaja odlomke iz Stare zaveze, na podlagi katerih bi modre lahko imenovali kralje.

Kako so se s tematiko svetih treh kraljev soočili v ljudskem izročilu in umetnosti?

V ljudskem izročilu so modri postali kralji iz različnih delov sveta. Od šestega stoletja naprej jih poznamo po imenih Gašper, Miha in Boltežar. V umetnosti Gašper običajno prihaja iz Afrike in prinaša miro, Miha je Evropejec, ki nosi zlato, Boltežar pa je azijski kralj, ki novorojenemu Jezusu podari kadilo.

Kako so domnevne relikvije svetih treh kraljev prišle v Köln?

Leta 1164 je kölnski nadškof Rainald von Dassel, kancler cesarja Friderika Rdečebradca, je domnevne relikvije treh modrih iz osvojenega Milana prenesel v mesto ob Renu. S tem sta Köln in tamkajšnja stolnica postala eno najpomembnejših romarskih središč v srednjem veku. Relikviarij, ki ga je v začetku 13. stoletja ustvaril Nikolaj iz Verduna, je eno najpomembnejših zlatarskih del srednjega veka.

Kako so relikvije prišle v Milano?

Šele v obdobju češčenja v Kölnu so se pojavile tudi legende in zgodbe, ki pripovedujejo o svetih treh kraljih. Sveta Helena, mati cesarja Konstantina, naj bi v Sveti deželi našla ne le »resničnega Jezusovega križa«, njegove »svete skale« in tančice Božje Matere Marije, temveč tudi relikvije treh kraljev, ki jih je prinesla v Carigrad. Tudi o tem, kako so relikvije prišle v Milano, obstajajo le poročila iz 12. in poznejših stoletij.

Zakaj obstajajo dvomi glede pristnosti relikvij?

Zgodovinarji precej dvomijo, ali so relikvije, ki jih častijo v Kölnu, sploh pristne. Sprašujejo se, ali ni celotna zgodba zgolj domišljijska pripoved Friderika Rdečebradca in nadškofa von Dasselsa. Münchenski zgodovinar Ralf Lützelschwab pojasnjuje, da do »kraje« relikvij v Milanu noben zgodovinski vir tega mogočnega in samozavestnega italijanskega mesta ne poroča o relikvijah svetih treh kraljev. Poročila molčijo tudi o češčenju treh mož, ki jih Cerkev nikoli ni uradno razglasila za svetnike.

Kakšen pomen imajo modri z Vzhoda za Cerkev danes?

Katoliška cerkev praznik svetih treh kraljev obhaja 6. januarja, kot praznik Gospodovega razglašenja, saj je takrat svet izvedel o Jezusovem rojstvu in njegovem kraljevem dostojanstvu. Sveti trije kralji so zavetniki popotnikov, romarjev, trgovcev, gostincev in krznarjev.


Relikviarij svetih treh kraljev FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh