Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež kritično o slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 04. 08. 2024 / 13:08
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2024 / 15:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti sedež kritično o slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger
Sveti sedež se pridružuje glasovom, ki so se dvignili v zadnjih dneh, da bi izrazili obžalovanje zaradi žalitve številnih kristjanov in vernikov drugih religij. FOTO: Vatican Media

Sveti sedež kritično o slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger

Sveti sedež je dober teden po dogodku objavil uradno izjavo, v kateri izraža razočaranje in obžalovanje nad nekaterimi predstavitvami na slovesnosti ob odprtju letošnjih olimpijskih iger v Parizu: kot so zapisali, te niso bile nespoštljive le do kristjanov, temveč tudi do drugih vernikov.

Sveti sedež v izjavi poudarja, da na slovesnosti ob odprtju dogodka svetovnega pomena, na katerem se svet združuje okoli skupnih vrednot, kot so športnost, mir in mednarodno razumevanje, ne bi smelo biti predstav, ki bi smešile verska prepričanja mnogih ljudi, poročajo vatikanski mediji. »Sveti sedež so nekateri prizori na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger v Parizu razžalostili in se lahko samo pridruži glasovom, ki so se dvignili v zadnjih dneh, da bi izrazili obžalovanje zaradi žalitve številnih kristjanov in vernikov drugih religij,« so zapisali v uradni izjavi.

Mnenjska svoboda je sicer temeljna pravica, ki pa jo vendarle omejuje spoštovanje drugih.

Zaščita verske svobode in spoštovanje verskih prepričanj

Vatikan v izjavi poudarja, da je mnenjska svoboda sicer temeljna pravica, ki pa jo vendarle omejuje spoštovanje drugih. Na tako uglednem dogodku, kjer se srečujejo ljudje različnih kultur in verstev, je po mnenju Svetega sedeža potrebna posebna občutljivost. Sveti sedež s svojo izjavo ne le podpira ohranjanje verskega dostojanstva, temveč obenem opozarja prireditelje in umetnike, naj spoštujejo kulturno in versko raznolikost.

Preberite tudi: Blišč in beda olimpijskih iger

Odzivi in polemike

Odzivi na slovesnost ob odprtju olimpijskih iger so v zadnjih dneh sprožili polemične izmenjave mnenj, ne le v verskih skupnostih, temveč tudi v širši javnosti. Medtem ko nekateri predstavo zagovarjajo kot umetniško svobodo in satiro, jo drugi vidijo kot nepotrebno izzivanje, ki ogroža kohezijo in medsebojno spoštovanje med ljudmi.

V vse bolj razdeljenem svetu ključni izziv ostaja vprašanje, kako najti ravnovesje med umetniško svobodo izražanja ter spoštovanjem kulturnih in verskih prepričanj.

Izjava Svetega sedeža je del širše razprave o vlogi umetniške svobode na javnih prireditvah in mejah spoštovanja verske občutljivosti. V vse bolj razdeljenem svetu ključni izziv ostaja vprašanje, kako najti ravnovesje med umetniško svobodo izražanja ter spoštovanjem kulturnih in verskih prepričanj.

Olimpijske igre, ki tradicionalno veljajo za simbol miru in mednarodnega razumevanja, se zdaj soočajo z izzivom ohranjanja in spodbujanja teh načel kljub vedno večjim napetostim in sporom.

Težko je razumeti, kako se lahko nekdo na tak način namerno norčuje iz vere več kot dveh milijard ljudi. FOTO: Vatican Media

Zahteva katoliških škofov po opravičilu Mednarodnega olimpijskega komiteja

Že pred izjavo Svetega sedeža je skupina katoliških škofov v odprtem pismu Mednarodni olimpijski komite (MOK) pozvala k javnemu opravičilu. 24 katoliških škofov in trije kardinali so zapisali, kako je »svet z grozo opazoval odprtje poletnih olimpijskih iger v Parizu z groteskno in bogokletno upodobitvijo zadnje večerje«. Težko je razumeti, tako cerkveni dostojanstveniki, kako se lahko nekdo na tak način namerno norčuje iz vere več kot dveh milijard ljudi.

Škofje, večinoma iz iz Združenih držav Amerike, so »v imenu vseh kristjanov« izrazili zahtevo, da MOK zavrne »to bogokletno dejanje« in se opraviči vsem vernikom: »Kajti to zavržno dejanje ogroža ljudi vseh verstev, saj odpira vrata tistim, ki so na oblasti, da z drugače mislečimi ravnajo, kakor se jim zljubi.«

Odprto pismo so med drugimi podpisali kardinali Leo Burke iz ZDA, Wilfrid Fox Napier iz Južne Afrike in Berhaneyesus Demerew Souraphiel iz Etiopije. Od 27 podpisnikov jih je 15 iz ZDA, med njimi nadškofje Samuel Aquila (Denver), Charles Chaput (Philadelphia) in Salvatore Cordileone (San Francisco). Drugi škofje prihajajo iz Argentine, Peruja, več afriških držav, Libanona, Francije in Velike Britanije.

Turški predsednik Erdogan telefoniral papežu

Po navedbah spletnega portala Crux naj bi v tej »zgodbi« posredoval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan: minuli četrtek naj bi po telefonu poklical papeža Frančiška in ga pozval k skupni obsodbi »smešenja« moralnih in verskih vrednot na olimpijski slovesnosti.

Vest o klicu je bila objavljena v izjavi, objavljeni 1. avgusta na uradnem računu urada predsednika na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju. Erdogan naj bi med pogovorom s svetim očetom vztrajal, da so »nemoralne predstave, ki so jih izvedli na delu odprtja olimpijskih iger v Parizu, povzročile ogorčenje in sprožile številne odzive«. Po mnenju turškega predsednika so bile »verske in moralne vrednote osmešene, čast človeštva pa poteptana pod krinko svobode izražanja in strpnosti«. 

Turški predsednik je med klicem obsodil tudi izraelsko vojaško ofenzivo v Gazi in jo označil za »genocid, ki povzroča veliko humanitarno krizo«. Izrael je še obtožil, da »izvaja poboje pod diplomatskim, gospodarskim in vojaškim okriljem, ki mu ga zagotavljajo nekatere države«. Po Erdoganovem mnenju bi bilo koristno, če bi se papež Frančišek pogovarjal z državami, ki podpirajo Izrael, da bi »ustavili napade in dosegli trajni mir, preden politična, varnostna in družbena struktura celotnega območja in vsega sveta utrpi trajno škodo«.

Kot je zapisano v izjavi, se je papež Erdoganu zahvalil »za njegova prizadevanja za mir in občutljivost proti skrunjenju verskih vrednot«. Vatikan telefonskega pogovora med Erdoganom in papežem Frančiškom ali njegove vsebine doslej ni potrdil.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh