Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče prizadet zaradi naraščajočega nasilja v Ukrajini in Gazi

Za vas piše:
J. P.
Objava: 09. 07. 2024 / 16:11
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2024 / 16:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče prizadet zaradi naraščajočega nasilja v Ukrajini in Gazi
Posledice ruskega napada na otroško bolnišnico Ohmatdit v Kijevu. FOTO: Vatican Media

Sveti oče prizadet zaradi naraščajočega nasilja v Ukrajini in Gazi

Papež Frančišek se je na napade na zdravstvena centra (vključno z otroško bolnišnico) v Kijevu in na šolo v Gazi odzval z veliko žalostjo in, kot je zapisal tiskovni urad Svetega sedeža, upa in moli za konkretne rešitve za konec vojn. Obenem je izrazil globoko prizadetost zaradi vse večjega nasilja.

»Medtem ko izraža svojo bližino nedolžnim žrtvam in ranjenim, upa in moli, da bi se lahko kmalu našle poti za konec zdajšnjih konfliktov,« še piše v izjavi za javnost. Sveti oče je ponovno pozval k miru in pogajanjem na vojnih območjih v Ukrajini in Gazi, obenem je na obe ozemlji poslal vatikanske odposlance s humanitarno pomočjo in sporočili bližine in zaskrbljenosti.

Napad na območje brez vojaških ciljev

Frančišek se je tako odzval zlasti na ponedeljkove ruske napade na ukrajinska mesta, ki so terjali veliko žrtev in med drugim zadeli tudi otroško bolnišnico v Kijevu. Po besedah apostolskega nuncija v Ukrajini, nadškofa Visvaldasa Kulbokasa, je bil prizadet dializni oddelek pediatrične klinike. Bil je šokiran nad napadom na območje brez vojaških ciljev, tam so le nunciatura, bolnišnica, trgovine in domovi.

Ko rakete merijo najšibkejšega med šibkimi ...

Še najbolj pa je nuncija po lastnih besedah prizadelo, da so bili žrtve »otroci, ki potrebujejo onkološko oskrbo ali presaditev organov«. »Ko rakete merijo v najmanjšega med najmanjšimi, najšibkejšega med šibkimi, se vsakdo vpraša – zakaj. Zakaj nekdo še naprej išče razlage za vojno, kot bi jo bilo mogoče s čim opravičiti? Ne vem, kako lahko to še naprej počnejo,« je dejal Kulbokas.

Nalaganje
Nazaj na vrh