Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče o mladih in o spovedi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 09. 2016 / 09:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče o mladih in o spovedi

Papežev pogovor s poljskimi jezuiti so objavili v jezuitski reviji »Civilta Cattolica«.

Rimski redovni mesečnik Civilta Cattolica je v septembrski izdaji objavil pogovor papeža Frančiška s poljskimi jezuiti, s katerimi se je sveti oče pogovarjal med svetovnim dnevom mladih v Krakovu 30. julija letos. V prispevku jezuitske revije Frančišek med drugim govori o svojih odnosih z mladimi in o spovedi.

Skrivnost njegove dobre povezanosti z mladimi je v očesnem stiku. »Ko govorim, ljudem zrem v oči«, je po navedbah revije Civilta Cattolica dejal papež Frančišek v pogovoru s poljskimi redovnimi sobrati. Zdaj pogleda tega, zdaj onega, »in vsi čutijo, da jih opazujem«, je pojasnil 79-letni papež.

Ob tem je pohvalil tudi neboječnost mladih: postavljajo neposredna vprašanja in pričakujejo odkrite odgovore. »Vprašali so me celo, kako se spovedujem«, je povedal Frančišek. »Želijo slišati resnico, ali pa vsaj jasen ne vem, kako naj ti odgovorim. Pri mladih nikoli ne smemo poskušati trikov«, je dejal sveti oče.

Priznal je tudi, da se je kot študent »spogledoval« z redom dominikancev. Pri njih mu je bilo všeč njihovo življenje razumnikov. Poleg tega je bil njegov takratni spovednik »malce protijezuitsko nastrojen«. Šele ko je po daljšem bivanju v bolnišnici zamenjal osebnega spovednika, se je odločil, da se bo vendarle pridružil jezuitom.

Zanimivo je, da mu je naposled duhovnik, ki je bil kritičen do jezuitov, uredil »redovno pričesko«, tonzuro, ki je bila takrat običajna pri nižjih posvetitvah. Odločitev za jezuitski red, je povzel Frančišek, »pa je dozorela sama od sebe«. Današnji papež, rojen leta 1936 kot Jorge Mario Bergoglio v Buenos Airesu, je med jezuite vstopil leta 1958, duhovniško posvečenje pa je prejel leta 1969.Papež v novi številki revije Civilta Cattolica pove tudi svoje mnenje o zakonskih predpisih in usmiljenju. Duhovniki bi morali bolje razločevati »siva polja«, je dejal v Krakovu. Mnogi napotki pri izobraževanju duhovnikov vsebujejo »vse preveč jasne in omejen predstave«. Prihodnji duhovni oskrbniki se tako naučijo, da se morajo strogo držati meril in predpisov, ne da bi poskusili presoditi glede na položaj posameznika. Potrebna je sposobnost za »odločitev duhovnika, da sicer spoštuje predpise, vendar da ne ostane zgolj pri tem«.

Mnogi verniki so razočarani nad svojimi spovedniki, »pa ne zato, ker bi bili slabi duhovniki, pač pa zato, ker niso sposobni razločevati posameznih položajev«, je dejal papež. Vzrok za to leži v pomankljivi izobrazbi. V življenju ni vse črno-belo; večinoma prevladajo sivi odtenki«, je prepričan sveti oče. »Zato se moramo naučiti razlikovati to sivino.«

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh