Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče na prvo adventno nedeljo o svobodnem srcu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 02. 12. 2019 / 11:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2019 / 13:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče na prvo adventno nedeljo o svobodnem srcu

Sveti oče na prvo adventno nedeljo o svobodnem srcu

Papež med opoldanskim angelusom: bedeti pomeni imeti srce svobodno in obrnjeno v pravo smer.

Papež Frančišek je na včerajšnjo prvo adventno nedeljo znova nagovoril vernike, ki so se med opoldansko molitvijo angelovega češčenja zbrali na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Kot je dejal, nas bogoslužje v štirih adventnih tednih bogoslužje vodi k obhajanju Jezusovega rojstva, obenem »pa nas spominja, da Gospod vsak dan prihaja v naše življenje in se bo v slavi vrnil ob koncu časov. Ta gotovost nas vodi k temu, da gledamo z zaupanjem v prihodnost, kakor nas k temu vabi prerok Izaija, ki s svojim navdihnjenim glasom spremlja vso adventno pot.«

Po papeževih besedah je Izaijevo videnje božanska obljuba, ki nas spodbudi, da začnemo z romanjem, s hojo proti Kristusu, smislu in cilju zgodovine. Tisti, ki so lačni in žejni pravičnosti, jo lahko najdejo samo, če hodijo po Gospodovih poteh, zlo in greh pa prihajata iz dejstva, da posamezniki in družbene skupine raje hodijo po poteh, ki jih narekujejo sebični interesi, in ti povzročajo spore in vojne. Advent je primeren čas za sprejetje Jezusovega prihoda, ki prihaja kot glasnik miru, da bi nam pokazal Božje poti.

Sveti oče je spomnil, kako nas Jezus v evangeliju vebi, naj bomo budni in čuječni. To seveda ne pomeni imeti fizično odprtih oči, ampak imeti srce svobodno in obrnjeno v pravo smer, torej pripravljeno za darovanje in služenje. Spanec, iz katerega se moramo zbuditi, je zatrdil papež, je sestavljen iz ravnodušnosti, ničevosti, iz nesposobnosti za vzpostavljanje pristnih človeških odnosov. Budnost pomeni, da smo pozorni do svojega bližnjega, ki je v težavah, da se pustimo nagovoriti njegovi stiski.

Papež po molitvi in blagoslovu o dramatičnih razmerah v Iraku

Po molitvi in blagoslovu je sveti oče izrazil svojo zaskrbljenost glede razmer v Iraku. Povedal je, da spremlja tamkajšnje dogajanje in zagotovil svoje molitve za vse žrtve protestov, njihovim bližnjim in vsemu iraškemu ljudstvu pa je izrekel svojo bližino.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh