Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svete Višarje - več nas združuje, kot ločuje

Za vas piše:
K. H.
Objava: 05. 08. 2018 / 18:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2018 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svete Višarje - več nas združuje, kot ločuje

Svete Višarje - več nas združuje, kot ločuje

Pri višarski Mariji že 30. romanje treh Slovenij – predaval je Dejan Valentinčič, maševal škof Peter Štumpf .

Na prvo avgustovsko nedeljo so se v organizaciji Rafaelove družbe in Zveze izseljenskih duhovnikov na Svetih Višarjah tradicionalno, že trideseto leto zapored, zbrali verniki treh Slovenij: matične, zamejske in izseljenske. Dopoldne je prostoru pred cerkvijo predaval zgodovinar Dejan Valentinčič, po predavanju je bil pogovor, opoldne je v božjepotni cerkvi ob somaševanju izseljenskih duhovnikov mašo daroval murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je odgovoren tudi za pastoralo izseljencev. (več o Romanju treh Slovenij na Svete Višarje v novi tiskani številki Družine)



Pred mašo so udeleženci prisluhnili predavanju dejana Valentinčiča

Dejan Valentinčič: "Slovenija je srce slovenstva, zamejstvo in zdomstvo pa njegova pljuča"

Na ploščadi pred cerkvijo je pod naslovom Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje predaval Dejan Valentinčič. »Na veliko mestih in koncih tega sveta se zbiramo Slovenci, a upam si reči, da nikjer na tako lepem koščku zemeljskega raja kot prav tukaj, pri Višarski Mariji. Pa ne le zaradi čudovite gorske narave in cerkvice s poslikavami Toneta Kralja, ampak tudi zaradi ljudi dobrega srca, ki si tukaj vsako leto radi stisnemo roke, izmenjamo nekaj besed ter dajemo korajžo za naprej. Predvsem pa je to zbirališče najlepše zaradi vsebine romanja, ko se k nebeškemu Očetu obračamo s priprošnjo za vse tri duše slovenstva – za matično, zamejsko in zdomsko,« je dejal predavatelj in parafriziral besede Cankarja, ki je v zadnjem predavanju dejal: »Ljubljana je srce Slovenije, Trst pa njena pljuča.« Valentinčič je dejal, da Cankarjeve besede »lahko in moramo danes preoblikovati v: 'Slovenija je srce slovenstva, zamejstvo in zdomstvo pa njegova pljuča'. Prepričan sem, da ko razmišljamo o prihodnosti slovenskega naroda, je možnost le ena, ali bodo preživele vse tri razsežnosti slovenske biti – matična, zamejska in zdomska – ali pa nobena od njih.« V nadaljevanju predavanja je predavatelj razmišljal, kaj danes sploh pomeni biti Slovenec v mozaiku slovenskih identitet in opredelitev v 21. stoletju.



Ob somaševanju izseljenskih duhovnikov je v višarski cerkvi mašo daroval škof Peter Štumpf

Škof Štumpf: Višarska romanja so bila in bodo romanja za zdravo Slovenijo

Da višarska romanja treh Slovenij že tri desetletja odmevajo v slovenski javni prostor, kot eno samo vprašanje: kam gremo Slovenci in kaj bodo o nas v prihodnosti pripovedovala ljudstva, je dejal v pridigi škof Štumpf: »Višarska romanja treh Slovenij so bila in bodo romanja za zdravo Slovenijo. So romanja za življenje posameznikov in družin. Zato so višarska romanja dragocena za vse Slovence: doma, v zamejstvu in po svetu. Spominjajo nas na naše dedne časti in opominjajo, da jih ohranimo kot vrednote, ki smo jih po naših starših prejeli iz očetovskih dobrotnih dlani samega Boga.« Škof Štumf je zaželel zbranim v višarski cerkvi, naj zaupajo v nebeško Mater Marijo: »Nebeška Mati Marija je Mati vseh narodov. Nikogar ne izključuje. Ona tudi Slovencem doma, v zamejstvu in v tujin ohranja krščansko tradicijo, ki ohranja in neguje življenje. Če si hudič hoče zgraditi svojo tradicijo na antiživljenju, Marija to tradicijo ruši tako, da navdušuje mnoge fante in dekleta, da si še vedno upajo in želijo podeliti zakrament svetega zakona. Marija daje pogum mnogim ženam in možem, da še vedno velikodušno sprejemajo življenje in se ga veselijo." Škof Štumpf se je zahvalil vsem, ki organizirajo in prihajajo na višarska srečanja, saj je to, kot je dejal škof »veliko delo za utrjevanje Božjega kraljestva med nami.«



Fotografije: Ivan rampre/Radio Vatikan
več o 30. Romanju treh Slovenij na Svete Višarje v novi tiskani številki Družine

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh