Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Sveta noč« naj bi odslej nosila pečat evropske kulturne dediščine

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 08. 03. 2013 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Sveta noč« naj bi odslej nosila pečat evropske kulturne dediščine

Združenje 'Sveta noč': nominacija kulturnega ministrstva je naslednji uspeh po priznanju UNESCA, da pesem velja za nematerialno kulturno dediščino.

Avstrijsko zvezno ministrstvo za izobraževanje, umetnost in kulturo je svetovno znano božično skladbo »Sveta noč« nominiralo za prejem pečata evropske kulturne dediščine, kot so v izjavi za javnost sporočili predstavniki združenja 'Sveta noč'. V utemeljitvi ministrstva je zapisano, da je 'mirovno sporočilo pesmi optimalno usklajeno s splošnimi evropskimi vrednotami'. Posebne pohvale je deležen tudi s pesmijo povezan bogat kulturni in turistični program ter prizadevanja udeleženih skupnosti.


Pri združenju 'Sveta noč' so izredno zadovoljni z zadnjo nominacijo. Leta 2011 jim je uspelo, da je UNESCO pesem sprejel na narodni seznam nematerialne kulturne dediščine, zdaj pa predstavniki združenja upajo 'na podelitev pečata kulturne dediščine Evropske komisije ob koncu letošnjega leta', kot je pojasnil Michael Neureiter, predsednik omenjenega združenja.

Po mnenju Neureiterja bi morali v pesmi prepoznati in spodbujati pomen za Evropsko zvezo, za celotno Evropo in za ves svet. Božični napev bi lahko postal 'svetovna pesem miru', njegovo sporočilo pa naj bi 'zazvenelo v srcih vseh ljudi po svetu'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh