Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta družina – preprosta, a jasna podoba družine

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 12. 2014 / 07:26
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta družina – preprosta, a jasna podoba družine

Sveta družina – preprosta, a jasna podoba družine

Papež Frančišek: Jezus povezuje vse generacije.

Na nedeljo Svete Družine, ki smo jo letos obhajali na praznik nedolžnih otrok, se je papež Frančišek pred tradicionalno opoldansko molitvijo angelovega češčenja srečal z okoli 7.000 člani italijanskega združenja številčnih družin. V svojem nagovoru je omenil dramatični položaj stopnje rodnosti v Italiji in spodbudil k ustreznejši družinski politiki, predvsem z ozirom na to, da italijanska ustava družini priznava visoko vrednost in jo tudi na prav poseben način ščiti.



V nagovoru med molitvijo angelovega češčenja na prvo nedeljo po božiču pa je Frančišek poudaril, kako nas Cerkev vabi k posnemanju Svete Družine iz Nazareta. Ob tem se je oprl na včerajšnji odlomek iz Lukovega evangelija, ki Božjo Mater Marijo in svetega Jožefa opisuje v trenutku, ko štirideset dni po Jezusovem rojstvu obiščeta jeruzalemski tempelj, da bi pred Gospoda postavila svojega prvorojenca (Lk 2, 22-40).

Lahko si predstavljamo to malo družino sredi množice ljudi na tempeljskem dvorišču, družino, ki se ni prav nič razlikovala od drugih družin, in vendar ob svojem obisku ni ostala neopažena. K njej sta pristopila Simeon in Ana, da bi počastila Boga zaradi otroka, ki sta ga prepoznala kot Gospodovega Mesija. To je bil preprost, vendar preroško izjemno bogat trenutek: srečanje mladega para in dveh ostarelih ljudi, ki sta se Jezusa neizmerno razveselila. Jezus je tako že ob rojstvu med seboj povezal različne generacije, na svet je prišel kot izvir ljubezni, s pomočjo katere družine in posamezniki lahko premagajo sleherno nezaupanje, osamljenost in medsebojno daljavo.

Frančišek je poudaril, da moramo ob tem pomisliti tudi na stare starše: »Kako pomembna je njihova navzočnost! Kako dragocena je njihova vloga v družini in družbi!« Dobri odnosi med mladimi in starejšimi so odločilnega pomena za pot civilne družbe in cerkvenega občestva.

Sporočilo Svete Družine je predvsem sporočilo vere. V življenju te družine je Bog resnično postavljen v središče, v osebi Jezusa Kristusa. Zaradi njega je nazareška družina »sveta«. Kadar starši in otroci skupaj dihajo ozračje vere, »se napolnijo z energijo, ki jim omogoča, da se soočajo tudi s težkimi preizkušnjami, kar nam dokazuje dramatični dogodek bega v Egipt«.

Sveta Družina tako predstavlja preprosto, vendar jasno podobo družine. Luč, ki jo izžareva, je luč usmiljenja in zveličanja za ves svet, luč resnice za vsakega človeka, za družino človeštva in za vsako posamezno družino. Ta luč nas spodbuja, da širimo človeško toplino v tistih okoljih, kjer iz različnih vzrokov primanjkuje miru, skladnost in odpuščanja. Papež je tudi pozval, naj ne pozabimo na konkretno solidarnost, posebej do družin, ki so se znašle v težavah. Verniki, ki so se zbrali na vatikanskem Trgu sv. Petra, so nato v trenutku tišine lahko molili za takšne družine.

Po molitvi angelovega češčenja je papež spomnil še na potnike pogrešanega malezijskega letala in potnike trajekta v Sredozemlju, katerih usoda je v Božjih rokah. Sveti oče je zagotovil svojo bližino v molitvi vsem svojcem pogrešanih, vsem reševalcem in drugim ljudem, ki so deležni trpljenja v teh hudih preizkušnjah. V noči na nedeljo je na poti med Indonezijo in Singapurjem z radarskih zaslonov izginilo letalo malezijske letalske družbe s 155 potniki, v Jadranskem morju pa so reševalci prihiteli na pomoč okoli 500 potnikom gorečega trajekta, ki je bil na poti v italijansko Ancono.

Vir: kath. net
Foto: RV / ANSA / arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh