Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Svet potrebuje delavcev za mir'

Objava: 24. 03. 2011 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Svet potrebuje delavcev za mir'

Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco spregovoril o kapucinu in cerkvenemu učitelju sv. Lovrencu Brindiškemu.

Papež Benedikt XVI. poziva k odločnejšim prizadevanjem za mir v svetu. Kot je dejal med včerajšnjo splošno avdienco, ki je letos prvič potekala na Trgu sv. Petra v Vatikanu, svet trenutno nujno potrebuje mir, potrebuje miroljubne može in žene in predvsem ljudi, ki so pripravljeni biti 'delavci za mir'. Dolžnost vseh ljudi, ki verujejo v Boga, je, da si po svojih najboljših močeh prizadevajo za mir, je poudaril sveti oče.

Svoj nagovor pred več kot deset tisočimi obiskovalci je papež posvetil cerkvenemu učitelju Lovrencu Brindiškemu (1559-1619), kapucinu iz sedemnajstega stoletja, ki so mu papeži ali katoliški knezi njegovega časa večkrat zaupali različne diplomatske mirovne misije. Kljub zahtevnim in dolgotrajnim nalogam pa je kapucinski pater našel dovolj časa, da se je posvečal molitvi in študiju. Papež je svetnika orisal kot zvestega sledilca sv. Frančiška Asiškega, poliglota in izvrstnega pridigarja, kot človeka miru in ljubitelja Svetega pisma. Sveti Lovrenc je izvrstno poznal Sveto pismo, dobro je obvladal celo vrsto jezikov, od grščine, hebrejščine in sirščine pa vse do sodobnih jezikov kot sta francoščina in nemščina, bil je dober pridigar, zelo dobro je poznal tudi judovsko literaturo. Ta široka izobrazba mu je omogočala, da je znal katoliški nauk na ustrezen način predstaviti tudi kristjanom, ki so se oprijemali Lutrove reforme.

Pod vodstvom Lovrenca Brindiškega, ki je bil po smrti razglašen za svetnika, se je v poletju 1599 dvanajst kapucinov odpravilo iz Benetk v Prago. Prišli so do Salzburga in se potem ob toku Donave usmerili proti Dunaju, saj je v Pragi prišlo do izbruha kuge. Na Dunaj so prispeli avgusta 1599 in prvo zatočišče našli pri bratih minoritih. Novembra istega leta je sv. Lovrenc odpotoval v Prago, šest kapucinov pa je ostalo na Dunaju, kjer so 30. aprila 1600 položili temeljni kamen za kapucinski samostan. Kapucinska cerkev na Dunaju je bila posvečena 25. julija 1632.

Splošne avdience s papežem so se včeraj udeležili tudi slovenski romarji, in sicer dijaki škofijske klasične gimnazije v Šentvidu. Kot sporočajo pri Radiu Vatikan, jih je Benedikt XVI. takole pozdravil: »Lepo pozdravljam romarje iz Slovenije, še posebej dijake Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu! V tem svetem postnem času nas Jezus vabi, naj se vadimo v premagovanju sebičnosti in tako postajamo podobni Njemu, ki je s svojo popolno daritvijo premagal greh, vstal od mrtvih in se dvignil v nebo. »Per angusta ad augusta,« pravi latinski pregovor: naj vam ne bo žal naporov, da bi dosegli srečo. Vas in vsa vaša plemenita prizadevanja obilno blagoslavljam!«

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh