Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svet kardinalov svetovalcev zaključil 28. srečanje

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 21. 02. 2019 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2019 / 10:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svet kardinalov svetovalcev zaključil 28. srečanje

Razprava je bila namenjena predvsem osnutku nove apostolske konstitucije.

V Vatikanu se je včeraj zaključilo 28. srečanje sveta kardinalov svetovalcev s papežem Frančiškom. Kot poroča Radio Vatikan, so udeleženci razpravljali predvsem o osnutku nove apostolske konstitucije, pa tudi o srečanju za zaščito mladoletnih v Cerkvi, ki se danes začenja v Vatikanu. Vsebino srečanja je na tiskovni konferenci predstavil vatikanski tiskovni predstavnik Alessandro Gisotti.

Srečanja, ki se je začelo v ponedeljek, 18. februarja, so se udeležili kardinali Pietro Parolin, Oscar Rodriguez Maradiaga, Reinhard Marx, Sean Patrick O'Malley, Giusepe Bertello in Oswald Gracias. Pridružila sta se jim tudi tajnik in pomožni tajnik sveta kardinalov, Marcello Semeraro in Marco Mellino. Papež je bil navzoč ves čas zasedanja razen med sredino splošno avdienco.

V središču tokratnega srečanja je bilo dopolnjevanje in vnovično branje osnutka nove apostolske konstitucije z začasnim naslovom Praedicate evangelium (Oznanjujte evangelij). Kardinali svetovalci so posebno pozornost namenili slogovnemu in vnovičnemu kanoničnemu pregledu ter podali nekaj zamisli, kako nadaljevati s posvetovanjem glede osnutka, ki ga sveti oče želi predlagati v znamenje sinodalnosti. Odločili so se, da se bodo posvetovali z narodnimi škofovskimi konferencami, s sinodami vzhodnih Cerkva, z dikasteriji rimske kurije, s konferencami vrhovnih predstojnikov in predstojnic ter z nekaterimi papeškimi univerzami.

Papež Frančišek in svet kardinalov svetovalcev so v torek prisluhnili p. Federicu Lombardiju, moderatorju srečanja za zaščito mladoletnih v Cerkvi, ki je bilo napovedano med 26. srečanjem sveta kardinalov septembra lani. P. Lombardi je poudaril pomen tega dogodka v prizadevanjih, da bi Cerkev postajala vedno varnejši dom za otroke in mlade. V zvezi s tem so kardinali pozorno obravnavali tudi odslovitev kardinala McCarricka iz duhovniškega stanu. Vsi udeleženci 28. zasedanja sveta kardinalov svetovalcev se bodo udeležili tudi srečanja za zaščito mladoletnih v Cerkvi.

Naslednje zasedanje sveta kardinalov je predvideno med 8. in 10. aprilom.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media (arhiv)

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh