Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svet drugačnih občutij

Za vas piše:
STA
Objava: 17. 03. 2015 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svet drugačnih občutij

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije organizira potujočo razstavo Svet drugačnih občutenj po petih slovenskih knjižnicah.

Fotografija je ilustrativna. Foto: Tatjana Splichal

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih organizira potujočo razstavo po petih slovenskih knjižnicah z naslovom Svet drugačnih občutenj. Z razstavo želijo obiskovalcem predstaviti bogato zgodovino razvoja tehničnih pripomočkov, ki so dostopni slepim, slabovidnim ter osebam z motnjami branja.

Kot so sporočili iz zveze, je zgodovina razvoja polna pomembnih mejnikov, ki so po zaslugi posameznikov ali skupin omogočili, da so se slepi in slabovidni s prilagojenimi pripomočki vključevali v družbo. Na Slovenskem je tovrstno vlogo prevzela Minka Skaberne, saj so po njeni zaslugi nastale številne knjige, prepisane v brajico.

Poleg zgodovinskega orisa razvoja pripomočkov si bodo lahko obiskovalci ogledali tudi knjige v brajici, spoznali različne lupe za povečavo, nove sodobne tehnologije zapisa besedil in druge tehnične pripomočke, ki olajšajo vsakodnevno življenje ljudem z okvaro vida.

Koordinatorka izobraževanja, promocije in obveščanja pri projektu Knjižnica slepih in slabovidnih Sanja Grobovšek je poudarila, da je glavno sporočilo razstave, da se lahko ljudje z okvaro vida z majhnimi prilagoditvami vključujejo v družbeno življenje. Kot je dodala, se želijo z razstavo približati tistim, ki njihove knjižnice v Ljubljani še niso obiskali in tudi drugače nimajo možnosti spoznati, kakšne pripomočke in knjižna gradiva uporabljajo slepi in slabovidni.

Razstava bo v prvi fazi v petih knjižnicah po Sloveniji, in sicer v Ribnici od 17. 3. do 7. 4., v Grosupljem od 1. do 14. 4., na Bledu od 17. do 31. 3., v Mariboru od 14. do 28. 4. in Velenju od 16. do 30. 4. Odprtje bo spremljal tudi dogodek Znani Slovenci berejo, v okviru katerega bodo znani obrazi predstavili svoje najljubše knjige. Na Bledu se bo tako dogodka udeležil Darko Torkar, v Mariboru bo gost Tone Partljič in v Velenju Janko Šopar. Prek spletne strani www.kss-ess.si bodo dogodke prenašali tudi v živo.

Projekt Knjižnica slepih in slabovidnih izvaja Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, financirata pa ga Evropska unija v okviru Evropskega socialnega sklada ter kulturno ministrstvo.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh