Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Jernej – skrivnostni apostol

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 24. 08. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2021 / 17:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Jernej – skrivnostni apostol
Cerkev sv. Jerneja v Šiški. FOTO: Tatjana Splichal.

Sv. Jernej – skrivnostni apostol

Jernej je bil eden izmed dvanajsterih apostolov, ki jih je Jezus izbral, da nadaljujejo njegovo delo. Iz evangelijev in Apostolskih del pa o sv. Jerneju izvemo zelo malo, zato velja za zelo »skrivnostnega« apostola.

Zgodovinske raziskave pa kažejo, da je apostol Jernej istoveten z Natanaelom, o katerem nam pripoveduje evangelist Janez, ko ga je Filip pripeljal k Jezusu. 

Naslednji dan je Jezus hotel oditi v Galilejo. Našel je Filipa in mu rekel: »Hôdi za menoj!« Filip pa je bil doma iz Betsajde, iz Andrejevega in Petrovega mesta. Našel je Natánaela in mu rekel: »Našli smo njega, o katerem so pisali Mojzes v postavi in preroki: Jezusa, Jožefovega sina iz Nazareta.« Natánael mu je dejal: »Iz Nazareta more biti kaj dobrega?« Filip mu je rekel: »Pridi in poglej!« Ko je Jezus videl, da Natánael prihaja k njemu, je rekel o njem: »Poglejte, pravi Izraelec, v katerem ni zvijače.« Natánael mu je dejal: »Od kod me poznaš?« Jezus mu je odvrnil: »Preden te je Filip poklical, sem te videl, ko si bil pod smokvinim drevesom.« Natánael mu je odgovoril: »Rabi, ti si Božji Sin, ti si Izraelov kralj.« In Jezus je odgovoril in mu rekel: »Ker sem ti rekel, da sem te videl pod smokvinim drevesom, veruješ? Še več kot to boš videl.« In rekel mu je: »Resnično, resnično, povem vam: Videli boste nebesa odprta in Božje angele hoditi gor in dol nad Sinom človekovim.« (Jn 1,43-51)

Čeprav evangelist tega izrecno ne omenja, je Jezus gotovo že ob tem prvem srečanju izbral Natanaela za učenca, ki je potem vsa tri leta spremljal Gospoda na njegovih potih po Galileji, Judeji in Samariji. 

Na seznamu apostolov Natanael izrecno ni omenjen, v splošnem ga enačijo z apostolom Jernejem (Bartolomejem). To pa zaradi tega, ker Sveto pismo povsod omenja s Filipom tudi Jerneja; že preden sta spoznala Jezusa, sta bila prijatelja. Povsem upravičena je torej domneva, da Natanael in Jernej predstavljata isto osebo. 

Javorje pri Gabrovki, podružnična cerkev sv. Jerneja. FOTO: Ivo Žajdela.

Vsekakor je bil med prvimi apostoli, ki jih je Gospod poklical. Po vstajenju srečamo Natanaela z drugimi apostoli, ko so lovili ribe v Genezareškem jezeru in se jim je Jezus prikazal (prim. Jn 21,1sl.). To je še eden od razlogov za trditev, da sta Natanael in Jernej ista oseba.

Po poznejšem izročilu je Jernej oznanjal evangelij v Indiji, Mezopotamiji, Armeniji in Egiptu. Na začetku so ga nekaj časa spremljali Andrej, Matej ali Filip. Domnevajo, da je umrl mučeniške smrti v Armeniji v mestu Albanopolis. 

Za svojega zavetnika so apostola Jerneja nekoč še posebej častili knjigovezi, usnjarji, strojarji, krojači, čevljarji, kmetje, viničarji in pastirji. 

Svetega Jerneja običajno upodabljajo z nožem in s svojo kožo v roki, kar poudarja njegovo mučeniško smrt, na nekaterih upodobitvah pa drži v levici knjigo, saj staro izročilo pravi, da je v Arabijo prinesel Matejev evangelij in ga imel za podlago svojih misijonskih govorov. 

Jernej je bil na Slovenskem v preteklosti priljubljen svetnik, posvečenih mu je okrog 30 cerkva, po njem je imenovanih več naselij, na primer Sveti Jernej pri Ločah v občini Slovenske Konjice, Sveti Jernej nad Muto, na Dolenjskem pa občina in kraj Šentjernej.

Danes ime Jernej nosi 5.686 prebivalcev Slovenije. Krajšo različico njegovega imena (Nejc) nosi 7.750 moških, obe različici Jernej Nejc pa nosi zgolj 9 prebivalcev. Precej manj pa je deklet, ki danes godujejo. Z imenom Jerneja se namreč lahko ponaša le 1.365 Slovenk.


Nalaganje
Nazaj na vrh