Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Beregiz

Objava: 04. 03. 2014 / 10:58
Oznake: Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sv. Beregiz

Beregiz, doma iz Condrosa, v bližini Huya v Belgiji, se je izšolal v samostanu sv. Tronda v Limburgu. Po duhovniškem posvečenju je vedno maševal z vživeto predanostjo, zlasti k evharistiji je pristopal v globoki ponižnosti in češčenju. Ob neki priložnosti je bil pri njegovi maši princ, ki po vstopu v cerkev iz ošabnosti ni snel svojega klobuka v znak spoštovanja Najsvetejšega. Ko je to videl Beregiz, je jasno izrazil svoje nestrinjanje tako, da s princem ni izmenjal pozdrava miru. Beregiz je pozneje sicer obžaloval, da je tako izrazil svoje nestrinjanje. Toda njegov edini razlog je bila globoka ljubezen do Boga, zaradi katere je raje tvegal maščevanje posvetnega princa, kot bi spregledal tiho žalitev svetega.

Beregiz je pozneje ustanovil samostan sv. Huberta, kjer je živela skupnost ≫redovnih duhovnikov≪ v škofiji Liege, in ga vodil kot opat. God sv. Beregiza obhajamo 2. oktobra.


Marija v nebesih lahko gleda Boga; zato tudi naše potrebe vidi veliko jasneje kot takrat, ko je živela na zemlji. Njeno sočutje z nami je sedaj veliko večje, tako tudi njena želja, da nam goreče pomaga.

Sv. Alfonz Ligvorij

Nazaj na vrh