Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Suveren Anin nastop premalo za sobotni finale [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 05. 2021 / 08:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2021 / 14:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Suveren Anin nastop premalo za sobotni finale [VIDEO]

Suveren Anin nastop premalo za sobotni finale [VIDEO]

Ana Soklič je v Rotterdamu navdušila s svojim glasom, a žal obstala v polfinalu.

Kakšna je bila končna uvrstitev naše predstavnice na letošnjem Evrosongu, bomo izvedeli po sobotnem finalu. FOTO: FB profil Ane Soklič.


Brez finala poleg Slovenije še pet držav

Sinoči se je v dvorani Ahoy v drugem največjem nizozemskem mestu odvilo prvo dejanje letošnjega tekmovanja za Pesem Evrovizije. V prvem polfinalnem večeru je kot druga po vrsti nastopila tudi Gorenjka Ana Soklič, ki pa se po skupnem seštevku glasov nacionalnih žirij in občinstva ni uvrstila v sobotni finale, v katerem bo nastopilo 26 držav.

Ana je po nastopu za RTV SLO med drugim povedala: »Zgodilo se je, kot se je. Še vedno stojim za svojo skladbo. Nameravam iti naprej v življenju. Kar se glasbe tiče – vedno delam na dolgi rok in z vsebino, ki preživi čas. Vesela sem, da ste bili z menoj, upam, da boste tudi naprej.«

V sobotni finale so sicer napredovali predstavniki Norveške, Izraela, Rusije, Azerbajdžana, Malte, Litve, Cipra, Švedske, Belgije in Ukrajine. Pred pragom finala sta podobno kot Slovenija ostali Hrvaška in Severna Makedonija, poleg njiju pa še Romunija, Irska in Avstralija.



Številni naslovi pesmi z versko obarvano tematiko

Ana Soklič nikoli ni skrivala svoje verske pripadnosti, kar se odraža tudi v naslovu njene letošnje pesmi. Zanimivo je, da je tudi naslov avstrijske pesmi Amen, ki jo bomo slišali v jutrišnjem polfinalu. Naslovi z versko tematiko na evrovizijskem odru sicer niso redkost. Izraelska pevka Liora je že leta 1995 v Dublinu nagovarjala evropsko občinstvo s pesmijo Amen, leta 1979 pa je Izrael celo zmagal s skladbo Hallelujah (Aleluja).

Zelo priljubljen naslov med evrovizijskimi izvajalci je tudi Angel ali z njim povezane besedne zveze – Angel (Islandija 2001), Angel (Malta 2005), Angel si ti (Bolgarija 2010), Fallen Angel (Padli angel - Norveška 2021). Nekateri pa svoj navdih iščejo tudi med svetopisemskimi osebami. Hrvaška pevka Doris Dragović je denimo leta 1999 s pesmijo Marija Magdalena v Jeruzalemu zasedla četrto mesto, Nuša Derenda pa se je na slovenskem izboru EMA leta 2005 predstavila s skladbo Noe, Noe.

Šov pomembnejši kot sama skladba?

Ni jih malo, ki trdijo, da se je tekmovanje za Pesem Evrovizije v zadnjih dveh desetletjih močno spremenilo in vse bolj spominja na cirkuško predstavo s številnimi točkami, pri kateri nista toliko pomembna sama skladba in vokalna izvedba. Vse večjo veljavo imata namreč scenski nastop in kostumografija. Evrosong je navsezadnje televizijski spektakel za gledalce, ki imajo na končni razplet tekmovanja kar 50-odstotni vpliv.

Ana Soklič z izstopajočim vokalom ni potrebovala odvreči kosov oblačil ali posebnih scenskih dodatkov, ki bi zasenčili samo pesem. Stavila je na preprosto eleganco tako v izvedbi kot zunanjem izgledu. Tudi zato je v srcih nekaterih gledalcev osvojila znamenitih 12 evrovizijskih točk.


Preberite še:
- Ana Soklič tik pred izidom albuma Voda
- Ana Soklič: »Samo Jezus Kristus nas vodi skozi življenje«
- Komentar: Nihče ne zaustavi Božje volje. Amen!
- Ana Soklič in Evrovizija [VIDEO]

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh