Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Suspendiran, ker se je pred dvobojem pokrižal

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 09. 2024 / 10:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2024 / 13:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Suspendiran, ker se je pred dvobojem pokrižal
Srbski judoist Nemanja Majdov je bil zaradi pokrižanja tretjič opozorjen in prvič kaznovan. FOTO: FB Nemanja Majdov

Suspendiran, ker se je pred dvobojem pokrižal

Mednarodna judoistična zveza (IJF) je Srba Nemanjo Majdova za pet mesecev suspendirala, ker se je pred dvobojem osmine finala letošnjega olimpijskega turnirja v Parizu proti Grku Theodorosu Tselidisu – pokrižal.

Majdov, ki je znan po svoji močni veri, ki je ni nikdar skrival, si je petmesečni suspenz prislužil po dveh predhodnih opozorilih iz enakega razloga – 10. aprila 2018 in 24. februarja 2022. Etični kodeks IJF sicer v 3. členu prepoveduje verske geste na tatamiju in ob njem. Tudi drugi judoisti, denimo Gruzijec Laša Bekauri, so znani po podobnih potezah, a zaenkrat še niso bili kaznovani.

Ne bo se opravičil

28-letni srbski judoist, sicer lanski evropski prvak in letošnji svetovni podprvak v kategoriji do 90 kilogramov (najboljši na svetu je bil leta 2017), ima v času suspenza prepoved udeležbe na vseh turnirjih in mednarodnih pripravah. Majdov je v odzivu na kazen odločen, da se za olimpijsko pokrižanje ne bo opravičil, saj je vera zanj izjemnega pomena in tega ne bo javno tajil.


Bog mu je dal vse

Na družbenem omrežju je zapisal, da mu je Bog dal vse, tako v zasebnem življenju kot na športni poti, kar se pod nobenim pogojem ne bo spremenilo. V suspenzu vidi novo poglavje in izziv v svoji karieri. Čeprav žalosten, da je »čudovit in naporen šport, kakršen je judo, prišel v takšno situacijo«, ostaja neomajen v veri, svoj uspeh pa pripisuje žrtvam svoje družine in Božji milosti.

Do konca suspenza bo počival

Nemanja Majdov kljub suspenzu z upanjem in odločnostjo zre v prihodnost in pojasnjuje, da bo do konca kazni počival, nato pa se bo vrnil z novo energijo in vero v Boga novim zmagam naproti. Pravila IJF sicer prepovedujejo vsakršno versko ali politično opredeljevanje na tekmovališču. Ta pravila veljajo za vse judoiste, ne glede na njihovo narodnost ali versko pripadnost.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh