Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sudan na pragu trajne humanitarne krize

Objava: 24. 06. 2009 / 21:57
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sudan na pragu trajne humanitarne krize

Sudanci so brez zdravstvene oskrbe, vode, šol, in zaščite pred nasiljem

Svetovna Karitas potrjuje, da sta revščina in vojskovanje na območju Darfurja in južnega Sudana dosegli raven, ki že označuje začetek trajne humanitarne krize. Katoliški voditelji iz Sudana in člani Karitas so se v tem tednu sestali na sedežu Karitas v Vatikanu, da bi s skupnimi močmi poiskali kar najučinkovitejši odgovor na krizo.

Škof Edward Kussala iz sudanske škofije Tombura – Yambio je potrdil, da se njegova država v tem času sooča s številnimi izzivi. Povedal je, da v Sudanu dejansko vlada resna humanitarna kriza, saj ljudje nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe, vode, nimajo možnosti izobraževanja, izpostavljeni pa so visoki stopnji nasilja brez ustrezne zaščite.

Po podatkih agencij je 16% prebivalstva v južnem Sudanu podhranjenih, devet izmed desetih ljudi pa mora preživeti z manj kot enim ameriškim dolarjem plačila na dan.

Leta 2007 je bila v Sudanu zabeležena najvišja stopnja smrti porodnic na svetu, saj so na vsakih 10.000 porodov umrle kar 203 ženske. Škof je potrdil tudi, da sta Cerkev in Karitas edna vira izobraževanja ter zdravstvenih in socialnih služb.

Le približno polovica od štirih milijonov beguncev, ki so med spopadi zapustili svoje domove na jugu Sudana, se je vrnila domov. V Darfurju na zahodu Sudana pa je zaradi nenehnih bojev svoje domove moralo zapustiti okoli 2,7 milijonov domačinov.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh