Štruklji in panakota
Štruklji in panakota
Jagodna panakota
5 dl sladke smetane
2 dl mleka
10 dag sladkorja
1 vaniljev sladkor
4 listi želatine ali 1 zavitek želatine v prahu
Preliv
2 žlici sladkorja
25 dag svežih jagod
1 žlica limonovega soka
Okras
jagode
melisini ali metini listi
V kozico vlij sladko smetano, dodaj mleko in sladkor. Mešanico segrevaj toliko časa, da zavre. Odstavi in dodaj namočeno in nabreklo želatino. Če uporabljaš želatino v prahu, jo dodaj brez namakanja. Dobro premešaj, da se želatina razpusti. Ohlajeno porazdeli po servirnih kozarcih in postavi v hladilnik, da se strdi. Jagode operi, očisti in nareži na majhne kose. Daj jih v kozico ter dodaj sladkor in limonov sok. Kuhaj na zmernem ognju 5 do 10 minut in odstavi. Ko se zmes ohladi, jo pretlači s paličnim mešalnikom, da dobiš gladek preliv. Panakoto vzemi iz hladilnika in jo povrhu prelij z jagodnim pre...